Május 9 a győzelem napját ünnepelték 1990 előtt hazánkban?
Nem. Megemlékezések sem voltak. Valószínűleg nem fért bele az imperialistákkal kivívott közös győzelem hangoztatása.
Április 4 volt ünnep, azon nem kellett osztozni.
Az emlékezetem kb. a hatvanas éve közepéig nyúlik vissza.
Nem emlékszem rá, hogy Magyarországon a győzelem napját ünnepelték volna bármilyen formában. Megemlékezések sem voltak. Orosz vonatkozású volt április 4., és november 7. Más nem.
Megtűrt, de nem hivatalos volt március 15. A forradalmi ifjúsági napok (1967 és 1987) keretében egyik eleme ez volt, a másik a 19-es tanácsköztársaság, a harmadik meg április 4.
Látom, a nemleges válasz nem mindenki tetszését nyerte el, és vannak, akik azt a hamis kijelentést írták le, hogy voltak.
Sajnos, tudatnom kell a fiatalabbakkal, hogy a mi korosztályunk (57-es vagyok) sok nehézségen ment keresztül, ez vitathatatlan. De valamiért felnagyítanak, eltorzítanak, meghamisítanak dolgokat.
De a tényen mit sem változtat: Magyarországon nem voltak megemlékezések, ünnepséget. Természetesen az orosz laktanyákat kivéve. Ők alighanem ünnepelték.
Hát én egy pár évvel vagyok csak fiatalabb mint a #9-es, de én sem emlékszem május 9 kötelező megünneplésére, csak arra, hogy a híradó mindig beszámolt róla, hogy a szovjetek hogy ünnepelnek Moszkvában.
Azt is csak később tudtuk meg, hogy április 4 is mint dátum hazugság volt. Május elsejét erőltették az iskolában, hogy kötelező felvonulni. A megyei pártbizottság leszólt a városra, hogy ugye minden, rendben lesz a munka ünnepén, a városi párttitkár finoman éreztette az iskolaigazgatóval, hogy Gézám, akkor ahogy mindig, bízunk a szíves támogatásodban, ő meg utasította az osztályfőnöki munkaközösség vezetőjét, hogy nyomatékosítsa az ofőknél, hogy a megjelenés kötelező, ők meg ki ki a maga vehemenciájával, vagy fenyegetéssel vagy "gyerekek ne basszatok ki velem" jófejként meggyőztek, hogy jobban járunk, ha nem aznap igazol gyengélkedést a tűzdelt züllő.
Az a sok alkoholtól fölpüffedt fejű keményen dolgozó pártmunkás akik a tribünről integettek nekünk hervasztóbb volt mint akármelyik szovjet háborús film.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!