Milyen hangulatú ünnep a mindenszentek és a halottak napja a családotoknál?
A mindenszentek munkaszüneti nap is. Nálatok milyen hangulatban telik? Szomorkás, keserű, komor vagy pont hogy inkább vidám?
Ha belegondolunk mind a kettő lehetséges megközelítési mód, mivel az elsőnél siratjuk az ezt a világot elhagyó hozzátartozóinkat, ismerőseinket, mintha csak az összes eltávozott ismerősünk közös temetésén lennénk, a másiknál pedig pont annak örülünk, hogy együtt van a család és boldogan emlékezünk vissza azokra a pillanatokra, amelyeket együtt töltöttünk, a már nem köztünk lévő ismerőseinkkel, illetve kifejezve a tiszteletünket megemlékezünk rájuk.
Nálatok ez(ek) az ünnepek milyen hangulatban telnek?
Én szeretem. Keserűnek nem mondanám, inkább méltóságteljes.
Nov.1 Mindenszentek, ez nálunk katolikusoknál főünnep. Családdal este szoktunk misére menni, utána 2 helyi temetőbe. Kevés szebb dolog van, mint ilyenkor este a temető.
Nov.2. Halottak napja: ez munkanap már. Szintén este szoktam templomba menni, ilyenkor imádkozunk minden elhunytért. Általában olyan misét keresek, ahol éneklik a Requiemet. Tavaly a Liszt Requiem volt, nagyon szép volt. Mozartét is nagyon szeretem természetesen.
#3.
Nálunk is hasonló, csak nálunk a család messze lakik, gyakorlatilag az egész jelenlegi Magyarország köztünk van, ezért kénytelenek vagyunk hamarabb, előestéjén vagy pár nappal előtte elmenni. Ilyenkor meglátogatjuk a rokonokat, találkozunk az ismerősökkel, végigjárjuk a falvakat, temetőket stb. Aztán általában mindenszentek estére vagy délutánra hazaérünk és már itt elmegyünk misére. De ha ott maradunk még, akkor értelemszerűen ott.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!