Ballagás - kit hívjunk meg?
Hát, ez nehéz kérdés. Egyrészről tényleg illetlenség kijelenteni, hogy "a barátot márpedig ne hozd", másrészről meg megértem, hogy nem kevés pénz és hely, meg felhajtás ilyen sok embert fogadni...
Igazából a vendégeiteknek maguknak kéne érezni, hogy itt tényleg szűk családot vártok, tehát ez azt jelenti, hogy valahogy ügyesen kell megfogalmaznotok a meghívót, melyben nem zártok ki senkit, de egyértelművé teszitek, hogy pontosan kikre vonatkozik a meghívás.
Pl.: "Kedves XY, YZ és WY! Szeretettel meghívunk titeket..." --> Ha ebből sem értik, hogy csak rájuk gondoltok, akkor lehet, hogy sajnos - sértődés nélkül - nincs mit tenni. :(
(Nekem egy ilyenből egyértelmű lenne...)
Amit a 10. válaszoló írt "szűk családi körben tartandó" - az is nagyon jó!
Vagy lehet vegyíteni azzal, amit írtam:
"Kedves ...., .... és ....!
Szeretettel meghívunk titeket a ballagás után tartandó családi összejövetelre, amely ....... (helyen) lesz."
(Ha pl. étterem, akkor leírhatjátok, hogy X személyre foglaltatok asztalt, vagy, ha nálatok, akkor valahogy utalni rá, hogy kb. hány személyt vártok. Ez nekik is információ-értékű, hogy mire számítsanak, egyben kijelöli a kereteket is.)
Az én ált. iskolai ballagásomra meghívtuk: 2mama+1papa, nagynéném+fia, anyu+apu, tesóm+férje, keresztszüleim (2fő), unokatesómék (4fő) + 2 kertszomszéd akiket a nagyszüleimnek tekintek + én. Összesen 18an voltunk. Nem akartam ekkora bulit (pl. nagynénémet meg a fiát meg se hívtam volna), de ezt "muszáj" volt.
Megvolt a ballagás,volt egy finom ebéd, torta aztán a vendégek nagy része hazament, mert mondtuk hogy a lakásba nem férünk el sokan, oda már csak a nagyszüleim meg a tesómék jöttek.
Köszi a válaszokat!
Persze egy nyolcadikos ballagás még tényleg nem egy diplomaosztó, de nálunk valami érdekes szisztéma szerint ez nagyobb hepaj, a diplomaosztómon 5-en voltunk. Meg hát csak ez az első nagyobb eredménye a huginak, hagy élvezze. :) Az teljesen jogos, hogy ha mi ingyen kajáltunk (ne felejtsük el, hogy odaadtunk a borítékot is!), akkor persze illik is vissza hívni... csak ha mi meg voltunk hívva hárman, ők meg eljönnek heten (most egy konkrét családról beszélek pasikkal együtt), akkor valahol csak nem vagyunk egálban. Ez személyiségfüggő, de nekem pl nem jutna eszembe, hogy egy áltsulis ballagásra vigyem a barátomat, amíg nem járunk jegyben, de másnak meg ez természetesnek tűnne...
Aki írta, hogy az unokatesók is 14 körül vannak, nagyon cuki, de nekem a legfiatalabb első fokú unokatesóm 4, a legidősebb 34 éves. :) Szóval ők sem egyidősek.
A meghívó szövegre az ötleteket nagyon köszönöm!
És mindenkinek ment a zöld kéz. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!