Kezdőoldal » Ünnepek » Ajándékozás » Zsidó tanárt majd milyen...

Zsidó tanárt majd milyen ünnep alkalmából ajándékozzak meg és köszöntsek fel, ha nem tudom pontosan a vallását?

Figyelt kérdés

Én rendszeresen meg szoktam ajándékozni a kedvenc tanáraim (elég sok van) a téli ünnepek időszaka előtt is, megköszönve az áldozatos munkájukat az első félévben. Van egy tanárom, akiről tudom, hogy zsidó nemzetiségű, mivel annak vallja magát (bár volt amikor azt mondta, hogy félig zsidó) rendszerint.

Viszont a vallását konkrétan nem tudom. Annyi bizonyos, hogy vallásos, mivel többször voltak ilyen jellegű kijelentései, például amikor még régen az őskorról, ókorról tanultunk. Az egyik tanártól hallottam, hogy szombatonként rendszeresen jár zsinagógába, bár ezt nem tudom, hogy honnan tudja, mivel nincsenek nagyon jóban. Ha zsidó vallású, akkor valószínűleg neológ, esetleg ortodox, bár előbbi valószínűbb. Attól még, hogy valaki zsidó nemzetiségű, attól még lehet keresztény is. A zsidó vallás a zsidók ősi vallása, olyan, mint a görögöknek a klasszikus hellén politeizmus, csak ők áttértek a kereszténységre, míg a zsidók megtartották az eredeti vallásukat.

Most állítom össze az ajándékokat. Mi alkalmából köszöntsem fel? Honnan tudjam meg, hogy mit ünnepel, hanukát, vagy karácsonyt és milyen vallású? Nekem is egy kicsit snassz érzés, ha valaki felköszönt halloween alkalmából, úgy, hogy én nem ünneplem. Persze, kedves tőle, de mégsem érint meg túlságosan.

2022. dec. 15. 18:04
 1/5 A kérdező kommentje:
Amúgy történelemtanár a zsidóság és a héberek történelmével is rengeteget foglalkozik, sőt, publikált is zsinagógák, vagy épp zsidó egyház honlapján.
2022. dec. 15. 18:06
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Kedves tanár úr!

Szeretném megajándékozni önt, de mivel nem tudom, milyen ünnepeket tart meg, most szeretném átadni.

Így legalább nem lősz mellé.

2022. dec. 16. 10:46
 3/5 anonim ***** válasza:

"A zsidó vallás a zsidók ősi vallása, olyan, mint a görögöknek a klasszikus hellén politeizmus, csak ők áttértek a kereszténységre, míg a zsidók megtartották az eredeti vallásukat."

Öhmmm... nem. Ez így logikailag igen sánta. Egyébként a zsidóság is változott, ezért is lett ennyi ága.

Amúgy nekem van vallásos zsidó ismerősöm, hanukakor ők is ajándékoznak, tehát így karácsony környékén nyugodtan kívánhatsz neki boldog hanukát. Idén ráadásul pont dec. 18-26. között van hanuka (náluk ez nem egynapos ünnep).

2022. dec. 16. 13:35
 4/5 A kérdező kommentje:

#3.

De.

Jézus és az apostolok maguk is zsidók voltak.

A zsidó vallás a zsidó nép ősi vallása. Olyan, mint a magyaroknak mondjuk a régi táltoshit.

2022. dec. 16. 15:48
 5/5 A kérdező kommentje:

"Jézus és az apostolok maguk is zsidók voltak."

Ebből azt akartam kihozni, hogy a nép és a nemzetiség nem feltétlen azonos. Sőt, léteznek ateista zsidók is, akik nemzetiség szerint zsidók, viszont vallástalanok.

2022. dec. 16. 15:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!