Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Válaszolnátok egy relativiszti...

Válaszolnátok egy relativisztikus Doppler-effektussal kapcsolatos kérdésemre? Az igen vagy nem válaszoktól kíméljelek meg. (Alul bővebben. )

Figyelt kérdés

Szerintem ha a fény sebessége állandó lenne, akkor egy fényforrás felé közeledve a relativisztikus Doppler-effektusból adódó hullámhossz rövidülés miatt csak az érkező fény frekvenciája lenne nagyobb, miközben az érkező fény energiaszintje ugyanolyan maradna mint a keletkezése pillanatában, hiszen az egységnyi idő alatt érkező fényben az egységnyi idő alatt érkező energia mennyisége is állandó maradna vagyis nem változna.

Ha viszont a fényforrás felé közeledve az érkező fény sebessége nőne akkor egyértelműbb lenne számomra, hogy az energiaszit növekedése miért lenne arányos a frekvencia növekedésével (miközben az érkező fény hullámhossza természetesen nem változna).

Mi erről a véleményetek?

Vagy inkább azt kérdezem, hogy mivel magyaráznátok, a fény energiaszintjének növekedését egy fényforrás felé közeledve?

#relativitáselmélet #relativisztikus Doppler-effektus
2019. júl. 21. 19:43
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Ha már az M-M kísérlet szóba jött.

Most nem a kísérletet elemezném, hanem magát az interferométert tenném be egy másik kísérletbe.

Független attól, hogy hogyan mozgunk az interferométerhez képest, a detektorernyőn lévő kép mindig ugyanazt fogja mutatni nekünk, legfeljebb ha közeledünk kékbe, ha távolodunk tőle akkor vörösbe eltolódva, de az ernyőn lévő rajzolat ettől még ugyanaz marad. Mit is jelent ez?

Ha a fény sebessége független lenne a kiindulási pont mozgásától, akkor annak viszonylatában, hogy hogyan mozgunk az interferométerhez képest, úgy változna az általunk látott detektorernyőn lévő kép. De miután az ernyőn lévő mintázat nem változik, ezért a fény sebessége nem lehet független a kiindulási pont mozgásától.

2019. júl. 29. 18:49
 12/13 anonim ***** válasza:
Oké, mielőtt megpróbálok reagálni, az a kérdésem, hogy tanultál-e differenciál- és integrálszámítást, illetve differenciálegyenleteket? Csak mert ez egy többszörösen összetett kérdés, és ha nem tanultál még ilyet, akkor megpróbálom ezek nélkül magyarázni. Annyit előlegben el tudok mondani, hogy létezik válasz és magyarázat a kérdéseidre :)
2019. júl. 29. 19:30
 13/13 A kérdező kommentje:
Ez az egész olyan mint egy sakkparti. Illetve úgy is lehetne jellemezni, hogy folyamatosan megpróbálom kihúzni a gyufát. A kérdésedre válaszolva, hogy tanultam-e az általad említett dolgokat. Nem. Nem tanultam legfeljebb homályos ismereteim vannak róluk ezért ha matematikailag magyaráznád el akkor lehet, hogy per pillanat beláthatatlanul hosszú ideig tartana míg megérteném. Ezért ha szemléletesen mondanád el azt megköszönném. Tisztában vagyok vele, hogy ez a téma sokkal bonyolultabb annál mint amilyennek az sokaknak elsőre látszik. Ezért szerintem az aki ezt képes jól elmagyarázni matematika nélkül az mindenképp nagyon de nagyon ügyes.
2019. júl. 29. 20:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!