Létezik ilyen lehetőség a genetikában?
Aki genetikát tanul, vagy kutat az elmagyarázna nekem transzfekcióval kapcsolatos dolgokat?
Privátban is írhattok.
(A gyakori letörölte a tegnapi kérdésemet, mert úgy hangzott, hogy “van itt genetikus?”, és ők az kérésnek minősítették, ezért ha írtatok, kérem ide is írjatok).
Jobban utánanéztem annak, hogy mit szállíthat egy ilyen teherautó, és a fertőzések között ott volt az is, hogy genetikailag modifikált vírusok.
Kicsit áttanulmányoztam, és lényegében ez a legfélelmetesebb reális dolog, amiről valaha hallottam Csernobilon kívül. Mert olyan sci-fi az egész, de mégsem. Képesek egy adenovírus modifikációjával (konkrétan nem tudom még milyeneket) beinszertálni az adott gént egy másik élőlény genomjába. Ennek pontosabban utánaolvastam még angol cikkekben, tudományos fórumokon, el0méletileg lehetséges olyat is, hogy az adott modifikált vírus inzulintermelés-serkentő gént inszertál egy cukorbeteg genomjába. Mivel ez illegális és etikátlan, ezért ha már in vivo akkor csak egereken tudnak kísérletezni. De működik.
Konkrétumokat természetesen nem tudok, de miért lenne ekkora felhajtás abból, hogy ilyen modifikált vírusokat szállítanak, ha nem lenne veszélyes? Ott volt a fülszövegben, hogy mivel a természetben nem fordulnak elő ezek, így károkat okozhatnak élőlényekben.
Tudom, hogy el volt szigetelve, de mégis teljesen rossz és félelmetes belegondolni, hogy egy olyan teherautótól álltam egy méterre, ahol esetleg, vagy valószínűleg szállíthattak ilyen vírusokat.
Lehet pár évtized múlva az is lehetséges lesz, hogy egyéb szerveket konstruáljanak át, vagy a programozott sejthalált manipulálják.
Mit gondolsz erről? Én tökre félek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!