Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Vannak köztünk olyan emberek,...

Vannak köztünk olyan emberek, akik a jövőben a fejlett orvostudománynak hála már hallhatatlanok lesznek?

Figyelt kérdés

[link]

Laikus vagyok a témában, de az utóbbi időben többször hallottam erről a CRISPR dologról, meg hogy egy kínai orvos génmódosított csecsemőt hozott a világra. Elvileg a génmódosítás olyan szintű fejlődésben van, hogy az átlagemberek el se tudják képzelni és olvastam valahol, hogy pár évtized múlva már az örök élet is elérhetővé válik az emberek számára. Állítólag már most is vannak olyan szolgáltatások, hogy több tízmilliós összegért cserébe lefagyasztják a halottat arra az esetre, hogy majd sok évtized múlva - amikor már sokkal fejlettebb lesz az orvostudomány - "felélesszék". De mondom nagyon laikus vagyok, szóval aki szakértő a témában az felvázolhatná nekem, hogy mi várható a jövőben ezen a téren. Főleg azért érdekelne, hogy van-e köztünk olyan ember, aki a technológiának hála már örökké fiatalon élhet. Lehet, hogy már most vannak köztünk olyanok, akik tudják, hogy legalább több száz évig fognak élni? Mert ez a pénzes divatmodellek/instacelebek és örömifjak Kánaánja lehetne, hogy örökké fiatalon habzsolják az élvezeteket a végtelen időkig. Milyen jövő fog ránk várni?

2019. júl. 15. 23:39
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
17%
#17 Túl sok volt az Én a robot. Halhatatlanság nem létezik. Ha egy robot testbe teszünk egy ember tudatát,attól még az illető halott lesz,csak az emlékei maradnak meg.
2020. febr. 6. 14:47
 22/25 anonim ***** válasza:

#21 Látom a szövegértés nem az erősséged.

Ki beszél tudat átültetésről?

Konkrétan az agy életbentartásáról beszéltem egy konrét automatában. Az pedig a te teljes személyiséged és öntudatod.

Olyan mintha lecserélnék a karodat egy robot protézisre, ami manapság több ezer embernél megtörtént. Csak nem csak azt, hanem az érzékszerveidet és a szerveidet is lecserélnénk. Az agy ami épen beültethető lenne.

Egerek agyát már különféle módszerekkel életben lehet tartani perfúziós kamrákban, in vitro szeletként vagy in toto teljes agyszövetként.

A technika az itteni magyar laborokban is kvázi létezik. A külföldi kollégák egy komplett keringés, dialízis és hormonális rendszert építettek transzplantált szerveknek.

Tehát pl egy egér agya hamarosan teljesen életbentartható lesz a megfelelő gépekkel x ideig. Onnan már kitalálható, hogy csak interfészeket kell építeni az agy szenzoros - motoros be és kimeneteire, és már kész is az eszköz.

Lehet eleinte ormótlan lesz, mondjuk egy 4 keréken gurulós zsúrkocsi egy monitorral, de akkor is robottest. Ez realitás, pár éven belül, nem scifi.

2020. febr. 6. 18:51
 23/25 anonim ***** válasza:
#22 X ideig. Tehát ez sem tart örökké.
2020. febr. 6. 19:17
 24/25 anonim ***** válasza:
#22 Ez konkrétan annak számít mivel egy géppel tartod életben és nem egy emberi testben tehát mondhatjuk azt hogy egy gépre akarod csatlakoztatni ami életben tartja. És ha az a gép elromlik akkor oda az egész? Mert ez is előfordulhat.
2020. febr. 6. 19:27
 25/25 anonim ***** válasza:
83%

X ideig, csak azért írtam, mert most még nem tudom előre megmondani.

Teljesen mindegy miben tartod életben. Az test is csak egy biorobot húszsák. Arra szolgál hogy életbentartsa az agyat.

Ha egyes alkatrészeid lecseréljük, maga a tudat nem sérül. Lecserélhetjük az összeset is, nem csak gépi szervek léteznek hanem organoidok is. Nemrég nyomtattak működő vesét őssejtekből pl. A máj sem túlzottan bonyolult. Ezek regenerálódó biogépek.

...

Az elromlásról meg annyit, hogy a test nem romlik el? Dehogynem. Ráadásul nem cserélgetheted a szerveket csak össze vissza, annak súlyos ára van.

Az emberi testet nem mi terveztük, nem mi alkottuk. A folyamatait 100%-ban sohasem fogjuk megérteni, mert az evolúció alakította ki évmilliók alatt.

Ellenben egy gépet mi terveztünk, ismerjük pontosan a működését. Rettentő egyszerű cserélni az alkatrészeket és redundancia építhető.

Két mesterséges szív és tüdő már nem fog elromlani egyidőben.

...

Az egész kísérlet laborban úgy fog kinézni, hogy gerincvelővel együtt kiműtünk egy egéragyat, és steril biokompatibilis polimerkockába ültetjük. A vérkörre pedig fokozatosan építjük be a mesterséges szerveket. Keringést, dialízist, és végül a máj organoidot meg a hormonrendszert.

Külön külön a szerveket és az agyat is képalkotatjuk sejt szinten kisállat fMRI-vel, funkcionális ultrahang szondával vagy kétfoton mikroszkóppal. Úgy hogy az információt lézerszkenneléssel be is vihetjük sejt szinten az agyba. A perifériás idegeken vagy a kérgen keresztül.

Elvben az egér Mátrix már összerakható. Aztán következik a patkány, a kismajom (marmoset) végül jöhetnek a komolyabb főemlősök. Csimpánz, majd az első emberkísérlet.

Az első fázis 5-10 év, a főemlős 20-30, végül az ember 30-50 év kb.

2020. febr. 6. 19:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!