Az elemi higany tényleg hashajtó hatású?
A helyzet nem annyira egyértelmű, mint ahogyan az előzőek írták. A higany gőzét belélegezni, vagy különböző higanyvegyületeket megenni valóban roppant káros dolog. A belélegzett higanygóz gyakorlatilag atomos állapotú, könnyen hoz létre mérgező higanyvegyületeket.
Ámde a higany lenyelve gyakorlatilag teljes egészében kiürül a szervezetből. Méghozzá elég gyorsan, mert erős hashajtó hatású. Különböző bélrendszeri panaszokra egy évszázada még sűrűn alkalmazták az orvosi gyakorlatban!
Szóval lenyelve valóban hashajtó hatású és nem mérgező, minden más formában viszont óvakodni kell tőle.
"Szóval lenyelve valóban hashajtó hatású és nem mérgező"
De, az. Ezért nem használják. De tényleg olyan mértékben irritálja az emésztőrendszert, hogy "átesik", mielőtt akut mérgezést okozna.
Általában. Mert ha viszont valahol megreked, kész a halálos mérgezés is.
Eszerint igaz ez a gyermekkori értesülésünk. Ami azt illeti, a fémes higany nem okoz akut mérgezést, de a higannyal dolgozók szamára munkaegészségügyi problémát jelent a tartós higany expozíció. Akut mérgezést a higanysók, azaz a higany ionok okoznak, sőt csak a két pozitiv töltésű ionok. Így tehát pl. két féle higany-klorid van, az egyik a kalomel (HgCl), ami egyáltalán nem mérgező, regen gyógyszerként is alkalmazták, a másik pedig a szublimát (Hg (Cl)2) , ami meg méreg.
Már rég tanultam kémiát, nem vagyok biztos benne, hogy pontosan így van, ahogy leírtam, de nagyjából így.
"hogy "átesik", mielőtt akut mérgezést okozna"
Ha végig függőleges lenne a bélrendszer, akkor esetleg...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!