Mekkora kárt okozna egy KÖZEL FÉNYSEBESSÉGGEL a földbolygóba csapódó fél ökölnyi-kb negyed kilós - meteorit, ha figyelmen kívül hagyjuk a légköri súrlódást?
Konkrétan arra vagyok kíváncsi, hogy mekkora lenne szám szerint a becsapódás ereje-hány kiló tnt robbanóerejével érne fel, és ez mondjuk hány, vagy hányad hiroshima-i bomba ereje?
Vitázom egy ismerősömmel.Ő azt mondja, max egy nagyobb épület dőlne romba, szerintem ennél mérhetetlenül nagyobb pusztítást végezne.
1. Meteoritok nem csapódnak be közel fénysebességgel, csupán 40-70 km/s sebességgel.
2. Mit értesz "közel fénysebesség" alatt, nagyon nem mindegy. Közel fénysebességű test közel végtelen energiával rendelkezik.
1. A kérdés elméleti, senki nem mondta, hogy ennyivel be fog csapódni, nem értem miért írtad
2. a közel fénysebesség pl: ahol még nincs végtelen energia
akkor legyen 2500000 km/s
Így még bele lehet kötni, vagy lehet rá válaszolni?
Az előbb elírtam
Legyen: 250 000 km/s
250000km/s = 5/6 c
m0=0,25kg
m=m0.1,81m
delta m = m-m0 = 0,81m0=0,2kg
E=delta m.c^2= 1,8*10^16 J
Köszi szépen.
A 10^16 nagysegrendű energia nagyon nagy nem, főleg egy kavicskához képest?
Értem(vagyis majdnem mindent csak azt nem, hogy miért volt 0.81m és nem csak m0)
Nagyon szépen köszönöm a választ!
Igen ez az, a kérdésem még az, hogy miért volt m is a képletben, miért nem csak az eredeti 0,25 kg?
A másik, ami most jutott eszembe, hogy egy ennyi energiával rendelkező test tegyük fel, hogy rugalmatlanul ütközik egy föld méretű, tömegű objektummal.
Letérítheti az addigi pályájáról azt az objektumot?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!