Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A szabadon eső tárgynak miért...

A szabadon eső tárgynak miért nincs súlya?

Figyelt kérdés
Köszi a választ.

2019. máj. 25. 10:06
1 2 3 4
 11/32 dq ***** válasza:
Egészen pontosan hogyan válasz a kérdésre a súly definíciója?
2019. máj. 25. 12:52
 12/32 Mojjo ***** válasza:
53%
@11: Ha a tehé tej definíciója az, hogy a tehén emlőmirigyváladéka, akkor arra a kérdésre, hogy az almalé miért nem tehéntej, pl elég jó válasz az, hogy nézd meg a tehéntej definícióját. Ez ugyanaz a helyzet.
2019. máj. 25. 12:59
 13/32 dq ***** válasza:
Én nem látom.
2019. máj. 25. 13:05
 14/32 Fizikakedvelő ***** válasza:
Értelmezhetetlen számomra 15%-os.
2019. máj. 25. 13:18
 15/32 dq ***** válasza:

A múlkori ilyen kérdés alatt 59% leírt egy szép kísérletet:

„Még Sas Elemér és Antal Imre mutatják be a súlytalanság állapotát. Egy pohárba vizet töltenek. Ha egy ping-pong labdát belehelyezünk, akkor az nyílván úszik a víz felszínén (mivel átlagsűrűsége kisebb a víz sűrűségénél).

Azaz, ha a ping-pong labdát lenyomjuk víz alá, hat rá a felhajtóerő, és feljön .

Azonban, ha a labdát lenyomjuk a víz aljára, és a poharat szabadon ejtjük, szabadesés közben -a súlytalanság állapotában- nem hat felhajtóerő, így a labda a vizespohár alján marad.”

https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazif..

Egy ilyen videót találtam: [link] de normálisat nem.

Na mindegy, én adtam két választ #5-ben és #7-ben. Szerintem a "súly definíciója" nem egy jó válasz, persze magyarázatnál nehéz ezt eldönteni, hogy mi jó és mi nem.

2019. máj. 25. 13:19
 16/32 anonim ***** válasza:
100%

„Szabadesésnek nevezzük a test mozgását, ha a gravitációs mezőben kezdősebesség nélkül elengedett test esését a gravitáción kívül semmi sem befolyásolja.”

Nem értem, hogy jött bele a kezdősebesség. Ha van kezdősebessége, akkor is szabadon esik, ugyanúgy g a gyorsulása, ha felfelé vagy lefelé dobjuk. :) (A rá ható erők eredők persze nem nulla, ezért gyorsul.)

A főkérdésre: a súly egy olyan erő, ami csak a test a tömegéből adódik gravitáció térben (tehát nem mozgási energiából származik). Ilyen értelemben mondhatjuk, hogy a szabadon eső tárgyat a súlyereje gyorsítja, viszont "tiszta" szabadesésben nem hat más testre, nem mérhető. Ezért szokták inkább alátámasztással megfogalmazni, mert az tekinthető egyfajta mérésnek, olyankor hatással van egy külső valamire.

A súlytalanság is leginkább azt jelenti, hogy vagy nem hat rá külső erő, vagy csak valamilyen (kb. homogén) erőtér hat minden részére egyszerre. Ha alátámasztjuk, akkor a külső részére hatunk vele, a testen belül feszültségek ébrednek, ezt érezzük pl. a földön állva, és ezt nem érezzük az űrben lebegve vagy zuhanva.

2019. máj. 25. 13:56
 17/32 A kérdező kommentje:

Nem tudom kinek mit köszönjek, mert közöm sincs a fizikához meg utálom is, de azt hiszem akkor az a lényeg hogy azért nincs súlya, mivel szabadesésnél nincs alatámasztás vagy a felfüggesztés, illetve ha egy tárgy a gravitáció hatására gyorsul, akkor Newton 2. törvénye értelmében a többi rá ható erő eredője 0.

Köszi nektek! A többiek is biztos okosakat mondtak csak nem értem.😂 De köszi mindenkinek.

2019. máj. 26. 07:08
 18/32 anonim ***** válasza:
30%

Kérdező:

Szabadesés közben nincs súlyerő, sose. Ez mindig így van.

"illetve ha egy tárgy a gravitáció hatására gyorsul, akkor Newton 2. törvénye értelmében a többi rá ható erő eredője 0."

Ez viszont úgy rossz ahogy van. Ezt hagyd ki inkább. Lényeg hohy ami szabadon esik (azaz amit felemelsz és leejtesz, vagy a műholdak), annak nincs súlya :)

[ne kössetek sztem bele, lényeg az h a kérdező érthető választ kapjon ]

2019. máj. 26. 07:34
 19/32 anonim ***** válasza:
0%
Súly a tömegvonzás x tömeg. Tömeg mindig van, A állandó. De egy súlytalanság esetén maga az innercia rendszer együtt mozog a gravitációs gyorsulás irányába a testtel. Így a szemlélt alanyra nem hat a tömegvonzás. 0 x bármi = 0
2019. máj. 26. 07:44
 20/32 dq ***** válasza:
57%

Ezekben gyakorlatilag minden rossz.

Szabadesés közben _van_ súlyerő/nehézségi erő/gravitációs erő: az gyorsítja a testet. Súly, azaz nyomóerő nincsen.

És egyáltalán nem azért nincsen, mert nem érintkezik semmivel a test. A különbséghez lásd pl #15-ben a linkelt kérdést, és a videót.

2019. máj. 26. 07:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!