Mi a különbség a belső energia és az entalpia között?
Az E (belső) energia a rendszer mindenkori teljes energiáját jelenti. A H entalpia a rendszer állandó nyomáson (!) vett hőforgalma.
Mindegyik termodinamikai energiafüggvény, emellett még létezik F szabadenergia, G szabadentalpia és S entrópia, ugyancsak energiafüggvények.
Egy rendszer E energiaváltozása két tagból tevődik össze: munka és hő (ez azzal a kikötéssel jár, hogy sugárzó energia nem lép föl).
Ha munkát kizárólag térfogati munkára szűkitjük, akkor belátható, hogy állandó nyomáson térfogati munka nem lép föl, így a rendszer E energiaváltozása kizárólag hő formájában valósul meg. Ez maga a H entalpia energiafüggvény.
Megjegyzés #1: sajnos középiskolákban a megtévesztően "reakcióhő"-nek nevezett fogalom valójában a reakció entalpia változása.
Megjegyzés #2: Liszi János: Fizikai kémia a Veszprémi Egyetemi Kiadó gondozásában megjelent munkáját ajánlom, minden termodinamikával kapcsolatos ismeret benne foglaltatik.
Megjegyzés #3: normál körülmények között, állandó légköri nyomáson, amiben létezünk számos kémiai reakció hőforgalmát a H entalpia energia függvénnyel írjuk le, amennyiben a nyomás változik, a H entalpia már nem alkalmazható.
Továbbá ott is sántítanak az általad írtak, hogy az entalpia nem csak állandó nyomáson használatos.
Entalpiaváltozás: ΔH=ΔE(belső)+Δ(p*V)
Entalpiaváltozás állandó nyomáson: ΔH=ΔE(belső)+p*ΔV
Nem hinném, hogy feleslegesen van leírva így, kétféleképpen, mind az egyetemi jegyzetemben, mind a wikipédián.
Szóval szerintem ha bármi különbség van az entalpia és a belső energia között, akkor ez nem az.
Az entalpiaváltozás egyenlő a leadott/felvett hővel, ha a nyomás állandó, és nincs a térfogati munkán kívül más típusú munka.
Emiatt az entalpia állandó nyomáson könnyebben mérhető, mint a belső energia. (Épp ezért vezették be ezt a fogalmat.) Természetesen nem állandó nyomáson is értelmezhető, de ekkor általában már sokkal bonyolultabb a kimérése, így kevésbé praktikus.
Hogy ne lépne fel térfogati munka izobár állapotban, ha hőt közlünk a rendszerrel?
Azért nem lép föl térfogati munka, mert végtelen kicsiny (infitézimális) megváltozása van az egyensúlynak. Ez is kikötése H entalpia energia függvénynek.
Továbbá ott is sántítanak az általad írtak, hogy az entalpia nem csak állandó nyomáson használatos.
Pedig a H entalpia állandó nyomáson értelmezett.
Nem hinném, hogy feleslegesen van leírva így, kétféleképpen, mind az egyetemi jegyzetemben, mind a wikipédián.
Nem tudom hol tanulsz, de nem is érdekel. A wikit meg felejtsd el, tele van hibával.
Szóval szerintem ha bármi különbség van az entalpia és a belső energia között, akkor ez nem az.
Kutatóvegyészként végeztem annak idején, hülyeséget nem szoktam írni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!