Ez fermentálásnak számít?
Büdös lesz a virágcsereped. :(
A tréfát félretéve, az állati ürülék tápanyagot jelent a növénynek.
Viszont nem mindegy milyen állat pottyantotta, és milyen állapotú.
A csirke, és egy sor szárnyas trágyája savas. A friss disznótrágya is árt a növényeknek, az "érlelni" kell.
Pontosabb információkat kertészeti oldalakról kaphatsz.
Azt, hogy az ürülék "érlelése" fermentációnak számít-e nem tudom biztosan, csak úgy sejtem.
A friss trágya nem igazán jó növénytáplálási célokra.
Plusz főleg a növényevő állatok trágyája alkalmas inkább ilyesmire, bár a húsevőkében több a foszfor, ami egyes növényeknek még akár jó is lehet.
A trágyát hogy ne legyen friss érlelni kell, na az fermentálásnak nevezhető elvileg.
Gyakorlatilag meg csak az ételeknél használjuk a fermentálás szót.
Minden más esetben megfelelő a rothasztás, érlelés, bomlás stb szavak.
Vannak olyan trágyák amelyek érlelve nem szoktak büdösek lenni. Ezeket elvileg használhatnád a virágföldnél is.
De akkor már ott a komposzt. Ami nem trágya de szintén egy érlelt cucc és az biztosan nem büdös viszont nagyon jó és hasznos.
Akkor rosszul sejtettem. Elolvastam sadam87 válaszát, és még néhány dolgot.
Megállapítom, hogy a fermentálás, és a trágya érése két különböző, de részben egymást átfedő fogalom.
Azonos, hogy mindkettő biológiai lebomlási folyamat, éa hasonló átalakulások is végbemennek.
Különbségek:
Az erjesztés, vagy fermentálás zömmel levegőhiányos, ANaerob folyamat.
Kivétel, az ételecet, borecet készítése.
A trágya érése levegőt igényel, nagyrészt aerob folyamat. Bár anaerob lebomlás is jelen lehet.
A fermentálást baktériumok, élesztőgombák, nemes-penész végzi. Tehát egysejtű élőlények.
Kivétel, a szicíliai kukacos sajt.
A trágya lebontását egysejtűek, és bonyolultabb élőlények is végzik. Trágyagiliszta, galcsinhajtó bogár, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!