Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ez fermentálásnak számít?

Ez fermentálásnak számít?

Figyelt kérdés
Van egy cserepes virág, és hogyha a cserépben lévő földbe "belekeverek" állati eredetű ürüléket akkor az fermentálásnak számít?
2019. máj. 17. 20:52
 1/6 anonim ***** válasza:
91%
Nem. Ezt trágyázásnak hívják
2019. máj. 17. 20:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
és van ennek értelme?
2019. máj. 17. 20:57
 3/6 anonim ***** válasza:

Büdös lesz a virágcsereped. :(

A tréfát félretéve, az állati ürülék tápanyagot jelent a növénynek.

Viszont nem mindegy milyen állat pottyantotta, és milyen állapotú.

A csirke, és egy sor szárnyas trágyája savas. A friss disznótrágya is árt a növényeknek, az "érlelni" kell.

Pontosabb információkat kertészeti oldalakról kaphatsz.

Azt, hogy az ürülék "érlelése" fermentációnak számít-e nem tudom biztosan, csak úgy sejtem.

2019. máj. 17. 21:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 EagleHUN ***** válasza:

A friss trágya nem igazán jó növénytáplálási célokra.

Plusz főleg a növényevő állatok trágyája alkalmas inkább ilyesmire, bár a húsevőkében több a foszfor, ami egyes növényeknek még akár jó is lehet.


A trágyát hogy ne legyen friss érlelni kell, na az fermentálásnak nevezhető elvileg.


Gyakorlatilag meg csak az ételeknél használjuk a fermentálás szót.


Minden más esetben megfelelő a rothasztás, érlelés, bomlás stb szavak.


Vannak olyan trágyák amelyek érlelve nem szoktak büdösek lenni. Ezeket elvileg használhatnád a virágföldnél is.


De akkor már ott a komposzt. Ami nem trágya de szintén egy érlelt cucc és az biztosan nem büdös viszont nagyon jó és hasznos.

2019. máj. 17. 22:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 sadam87 ***** válasza:
100%
A fermentálás szó szerint azt jelenti, hogy erjesztés. Főleg akkor szoktak valaminek a fermentálásáról beszélni, ha kifejezetten erjesztő baktériumokat/gombákat adnak hozzá, bár ha spontán hagyjuk lebomlani (érni) a dolgot (pl. ürüléket) akkor is végbe mehet benne erjedés is. (De oxigén jelenlétében valószínűleg az oxidatív lebontás fog túlsúlyba kerülni.)
2019. máj. 18. 12:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Akkor rosszul sejtettem. Elolvastam sadam87 válaszát, és még néhány dolgot.

Megállapítom, hogy a fermentálás, és a trágya érése két különböző, de részben egymást átfedő fogalom.

Azonos, hogy mindkettő biológiai lebomlási folyamat, éa hasonló átalakulások is végbemennek.

Különbségek:

Az erjesztés, vagy fermentálás zömmel levegőhiányos, ANaerob folyamat.

Kivétel, az ételecet, borecet készítése.

A trágya érése levegőt igényel, nagyrészt aerob folyamat. Bár anaerob lebomlás is jelen lehet.

A fermentálást baktériumok, élesztőgombák, nemes-penész végzi. Tehát egysejtű élőlények.

Kivétel, a szicíliai kukacos sajt.

A trágya lebontását egysejtűek, és bonyolultabb élőlények is végzik. Trágyagiliszta, galcsinhajtó bogár, stb.

2019. máj. 22. 23:16
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!