Mikor (tól) számít valaki tudósnak?
Hasonló módon kéne működnie szerintem a művész kifejezésnek is, de ma már bárki művésznek hívhatja magát a megfelelő felsőfokú intézmény elvégzése után, függetlenül az asztalra tett produktumától.
Vannak olyan dolgok, amihez nem elég a papír.
Ja, meg egy bizonyos életkort el kell érni hozzá. Ha valaki csak 25 éves és vérprofi abban amit csinál senki sem nevezi tudósnak.
Ha viszont már ott vagy a 60-nál, akkor könnyebben ragasztják rád, de jó, ha a médiában is megjelensz néha.
Érdekessége a dolognak, ha olyan a szakterületed, ami javarészt elméleti dolgokban kutat-fejleszt-publikál, akkor tudósnak vagy mondható, ha ugyanezt egy kétkezi munkával éred el, akkor mesternek szólítanak.
Van még egy aspektusa ami talán furcsa lehet. Ha a kétkezi esztergályos leteszi a mestervizsgát , akkor már ki is írhatja, hogy "mester" , függetlenül attól, hogy jól végzi e a munkáját, azaz van egy papírja , de ez nem garancia semmire. A mestervizsgát elméleti alapon lehet letenni, aztán meg lehet nézni, hogy a 60 éves mestervizsgás szaki milyen munkát ad ki a kezéből, míg a 25 éves akinek nincs vizsgája, de gondosan dolgozik, az meg egy profibb munkát ad ki.
Ha ugyanez a séma érvényes a tudósokra is, akkor jobb, ha nem is szerez semmilyen papírt.
A tudós egy régről maradt kifejezés, mint az ezermester.
A mai megnevezésük inkább kutató, ha végzettsége/címe is van, akkor xy tudomány doktora, vagy professzor, MTA tagja stb.
A tudós tudományos kutatót jelent. Olyan valakit aki új tudományos ismeretekkel gazdagítja a tudományt, vagy új módon szervezi rendszerbe a már meglévő ismereteket.
A tudomány ugyanis: igazolt ismeretek gondolati rendszere.
A magyar "tudor" szó viszont a latin "doctor" megfelelője. Orvostudor vagy jogtudor olyan ember volt akit tanulmányai és alkotó munkássága alapján valamelyik egyetem e címmel felruházott.
Ma önálló tudományos munkára való alkalmasságot a PhD fokozat igazol.
Egy akadémikus professzor, Pungor Ernő a következőt mondta: "Én kutató vagyok. Tudós az a kutató, aki már meghalt."
Ő már tudós.
Én még sokáig szeretnék kutató lenni.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!