Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kémia, oxidáció redukció...

Kémia, oxidáció redukció segítség?

Figyelt kérdés
Honnan tudom egy adott anyagról,hogy az adott egyenletben oxidálódott vagy redukálódott? Valaki egyszerűen érthetően el tudná mondani? Annyi tudományos definíciót olvastam, de nem értem.
2019. ápr. 28. 22:01
 1/1 anonim ***** válasza:

Az adott egyenletben, mindegyik elem vegyjele fölé írd fel az oxidációs számokat.

PÉLDA: Zn + 2 HCl --> ZnCl2 + H2

Ennek az egyenletnek a bal oldalán a cink oxidációs száma nulla, míg a jobb oldali cink-kloridban +2.

Ahhoz, hogy a cink a semleges állapotbólátkerüljön kétszeresen pozitív állapotba, kettő elektront le kellett adnia. Így maradt az atomjában kettővel több proton, mint elektron. Mert a semleges állapotban a proton-elektron darabszám azonos volt. Az elektron leadás oxidációt jelent, a cink tehát oxidálódott.

A bal oldali hidrogén-kloridban a hidrogén oxidációs száma +1. A jobb oldali hidrogéngázban nulla. Az eredetileg egyszeresen pozitív hidrogén tehát felvett egy elektront, így semlegessé vált. Az elektron felvétel redukciót jelent. A hidrogén redukálódott.

Ismered a mesét?: Leo és Fred. Leo --> Le-adás O-xidáció ; Fred --> F-elvétel RED-ukció

2019. ápr. 28. 23:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!