Mi alapján határozták meg a vegyészek az oxidációs számokat?
Az oxidációs szám rendkívül fontos szerepet játszik az általános kémiában,ugyanis a redoxireakciók jellemzése s később a folyamatok irányánál is fontos szerepe lesz. Azonban érdekelne az,hogy azok a táblázatban meghatározott értékek(pl: vegyületekben oxigéné:-2 stb.) hogyan számolódnak ki?
Válászokat előre is köszönöm!
Minden atomnak más azon tulajdonsága, hogy milyen mértékben képes a kötő elektronokat maga köré sűríteni. Ezt hívják elektronegativitásnak (EN). A Pauling skálában például EN(H)=2,1 és EN(F)=4,0. Így a H-F molekulában a kötő elektronok időben többet tartózkodnak az F atom körül, mint a H atom körül. Ezért az F atom formálisan "nyer" 1 elektront (a H atomét) és ezzel együtt a H atom "veszít" 1-et (a sajátját). Az elektron negatív töltését figyelembe véve az F atom oxidációs száma -1, a H atomé +1.
Megjegyzés: az oxidációs szám lehet törtszám is és adott elem esetén vegyülettípusokként változhat. Például az O atomé oxidokban -2, peroxidokban -1, szuperoxidokban -0,5.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!