Az európai juharfákból miért nem nyerhető juharszirup és az amerikai juharfákat miért nem lehet telepíteni Európába?
Egy Amerikából elterjedt faj a kőrislevelű juhar
Tavasszal korán virágzik, a lengyeleket inkább a méz miatt érdekelte. Fájának nedve sok cukrot, továbbá fájdalom- és gyulladáscsillapító anyagot tartalmaz.
Bizonyára erre gondolsz
A XVIII. században Magyarországon is próbálkoztak juharcukorgyártással, de nem terjedt el. Lehet, hogy ma más lenne az eredmény. Különösen, ha sikerülne olcsóbban eladni, mint a mézet.
A fatörzsből tél végén, kora tavasszal, megcsapolással nyernek magas cukortartalmú nedvet, melyet frissen is fogyasztanak, vagy besűrítve juharszirupot állítanak elő belőle. Az idősebb cukorjuharból évente 50–150 liter édes nedv csapolható, literenként 24–27 gramm cukortartalommal.
Szerintem ez ízlés kérdése és mert az USA-ban elterjedt. Ők megszokták, de ettől még ha egy komoly gazdasági előnnyel nem rendelkezik, akkor nem is fog elterjedni mindenfelé. Ha olcsóbb lenne számottevően az abból nyert cukor, mint a cukorrépából, akkor biztosan azt termelnék nálunk is. Máshol egyébként meg ott a nádcukor, mert keleten az volt adott és megszokták és az van.
Meg azért van egy kis sajátos mellékíze a répacukorhoz képest, és talán ez is közrejátszik abban, hogy Európában nem közkedvelt. Mert nekünk az szokatlan.
Ugyanilyen szokás kérdése az USA-ban megszokott mogyoróvaj is, ami nem azonos a csokoládés cukros nutellával. Nekem például ízlik a mogyoróvaj, úgy kell kiszedni a kezemből, mert secc perc alatt bepakolom. :) Nálunk mégsem számít általánosan kedvelt élelmiszernek, van akinek bejön és van akinek nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!