Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Tényleg meg lehet halni 6...

Tényleg meg lehet halni 6 liter víz elfogyasztásától?

Figyelt kérdés
2019. ápr. 15. 08:43
1 2 3
 21/29 Nu, págágyí válasza:
Persze,bele lehet fulladni!
2019. ápr. 21. 12:12
 22/29 Meton ***** válasza:
Hallottam már olyat, hogy valaki elájult és pont arccal belefordult egy vízzel teli tálba. Ettől valóban megfulladhat, ráadásul ez egy komoly műsorban volt, de azért még így is hihetetlen. Viszont a kérdés a víz megivásáról szólt, nem arról, hogy belefullad valaki. Én hat órát kerékpároztam, óránként átlag egy litert megittam, szóval ez így azért nem halálos. sőt azt bele se számoltam, amit utána megittam. De furán lett feltéve a kérdés, mert azt kérdezi, hogy lehetséges-e? Ha megfullad, akkor a tüdeje telik meg, az nem a víz megivása.
2019. ápr. 22. 10:30
 23/29 Wadmalac ***** válasza:

"Na jó, azért nem kell mindent komolyan venni. Az agy nem duzzadhat meg a víztől"

hiponatrémia

hiperhidráció

De, megduzzadhat.

És még halálos is lehet.

2019. ápr. 23. 07:31
 24/29 Meton ***** válasza:

Ezeket nem tudom, honnan vetted. Utána náztem a Google-n, de semmi utalást nem találtam az agy megduzzadásásra. Fejfájásra igen, meg rendellenes működésre, de egyik sem halálos.

Na de hogy azért nagyjából tudjuk is mi történik. Az ozmózist nagyban befolyásolja a víz nátrium tartalma. Ha alacsony, akkor a sajtek megduzzadnak, ha magas, akkor kiszáradnak. Ha a sajtek megduzzadnak, azt leginkább a gyümölcsökön tudnám szemléltetni. Biztosan mindenki látott már repedt gyümölcsöt, amit a túl sok víz repesztett meg. Szőlőszemet, dinnyét, retket, stb. Az idegsejtek is megduzzadhatnak, de azért halálos esetet nagyon nehezen tudok elképzelni.

Mondjuk, ha a versenyző már előre edzette magát, és a verseny előtt is veszélyesen alacsony volt a nátrium szintje, ezt ugye az orvosok lehet, hogy nem ellenőrizték. Mondjuk pokoli fejfájása lehetett, gondolom, jó adag gyógyszert is beszedett. Aztán az a pár liter megadta a kegyelemdöfést. De ha reálisan nézem, akkor ez bizony képtelenség.

2019. ápr. 24. 07:33
 25/29 Wadmalac ***** válasza:

#24:

A tényeken nem változtat, ha nem tudod elképzelni.

[link]

[link]

2019. ápr. 24. 08:10
 26/29 Meton ***** válasza:
Ezeket már mind írtuk és továbbra sem látom, mitől lehetne halálos. A tengervíz az halálos, tiszta sor, nem is kell belőle sokat inni. De a sima vízzel nem lehet gond. Oké, hogy kiszárad, de nem valószínű, hogy belehal. Igaz, nem is lehetetlen, de pokoli fejfájással jár, ami szerintem eleve elveszi a kedvét az embernek a további vízfogyasztástól. Mellesleg 6 liter vízről beszélünk, az meg aztán még kiszáradást sem tud okozni.
2019. ápr. 25. 01:18
 27/29 Wadmalac ***** válasza:

"Ezeket már mind írtuk és továbbra sem látom, mitől lehetne halálos."

Ne haragudj, de meguntam, hogy minden bizonyítékra azzal jössz, hogy "de én akkor sem hiszem".

Belinkeltem az orvosi bizonyítékot, hogy a vízmérgezés agyi ödémát tud okozni (ami igen, lehet halálos), mert azt állítottad, hogy ilyen nincs.

"De a sima vízzel nem lehet gond."

Persze.

[link]

És légyszíves ne gyere azzal, hogy ez nem hiteles orvosi oldal, mert azt már megkaptad.

" Igaz, nem is lehetetlen, de pokoli fejfájással jár, ami szerintem eleve elveszi a kedvét az embernek a további vízfogyasztástól"

Valóban? Esetleg, ha tudod, hogy a vízmérgezéstől fáj a fejed, amúgy az összefüggés nulla. Sőt, házi praktikákban éppen vízivást javasolnak fejfájásra, mert biztos dehidratáció az oka.

Nos, itt nem.

"Mellesleg 6 liter vízről beszélünk, az meg aztán még kiszáradást sem tud okozni."

Egy nagy lóxart beszélünk 6 liter vízről.

Az egész kérdés elején tisztázva lett, hogy nem ez a lényeg.

A túl rövid idő alatt túl sok víz bevitele.

6 liter egy átsportolt nyári napon napi adagnak átlagos, nem hogy sok.

De ha nincs meg hozzá a megfelelő ásványi bevitel, ENYHÉBB vízmérgezést az is kiválthat, pontosabban a leesett nátriumszint részét.

Örülnék, ha eldöntenéd végre, pontosan mit nem hiszel és mit akarsz cáfolni, mert most már teljesen kusza.

2019. ápr. 25. 07:25
 28/29 Meton ***** válasza:

Jó, mondjuk halált is okozhat, bár ez így nem igazán meggyőző. Elvileg lehetséges, de ezt eddig is tudtuk. Az igazi kérdés viszont az, hogy mégis mennyi az a halálos adag. 6 liter egy jó kondiban levő szervezetnek nem gond, ebben biztos vagyok, de szerintem a 12 liter sem vészes. Aki ennyit iszik, az elvileg tudja azt is, hogy sót is kell fogyasztania. Ha nem fogyaszt, a nátriumhiány miatt kőkemény fejfájása lesz. Oké, hogy ilyenkor a vízivást javasolják, de ha rájön, hogy nem használ, akkor nem iszik többet. Amikor meg már kómába esik tőle, akkor nem is tud inni. Na ilyenkor jön az, hogy orvoshoz viszik és onnantól elvileg rendbe is kell, hogy jöjjön. Persze itt a kómát eltúloztam, de a lényeg, hogy rosszul lesz, látszik rajta, hogy orvosra van szüksége. Ha sportoló, akkor a társai azonnal tudnak is segíteni, mivel amúgy hétköznapi probléma.

Ha nem kap időben segítséget, akkor persze, hogy lehet halálos. De itt volt egy példa vízivó versenyre, ahol a társak, vagy a nézők tudnak segíteni, ha rosszul lesz, sőt esetlegesen még orvos is van jelen. A 12 liter is nagyon kevésnek tűnik, nem is lehet meginni fél óra alatt. Tehát ez szerintem kamu.

2019. ápr. 26. 16:36
 29/29 Wadmalac ***** válasza:

Itt már régen nem az a kérdés, hogy 6 liter víztől meg lehet-e halni, mert az tiszta, hogy ez irreális.

Én még a lehetséges maximális megivási sebesség esetén is kétlem, hogy ez menne.

Esetleg, ha desztvíz, előbb okozhat nátriumhiányt, de ez is valószínűtlen.

Ha meg összejön, a folyamat magától rosszabbodik, mert a páciens nem azt érzi, hogy túlitta magát, hanem éppen hogy nem múlik a szomjúsága.

Az tény, hogy teljesen egészséges ember is belehalhat a kényszer nélkül, magától benyalt folyadékmennyiségbe órák alatt, ha a körülmények éppen a legrosszabbul jönnek össze.

Éppen azért, mert ritka eset, kevés hír van róla, az a pár meg olyankor kuriózum és ettől hírlapi kacsának tűnhet.

De nem az.

2019. ápr. 29. 07:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!