Kémiai közvéleménykutatást kell készítenem egy iskolai projekthez és ehhez kérném a segítségeteket.5 kérdésre kéne válaszolni, persze úgy, hogy nem nézel utána a témának neten. Mert miért ne lenne kedved segíteni egy szegény diákon?
1-Meg szoktad nézni az étel összetevőit mielőtt megveszed?
2-Követsz valamilyen diétát? Miért? (vega, vegán, stb.)
3-Vannak olyan összetevők amik miatt nem veszel meg egy ételt? Mik? Miért?
4-Mit gondolsz az E-számokról? Miért?
5-A mesterséges vagy a természetes dolgok egészségesebbek (pl aszkorbinsav)? Miért?
1. Csak a kinézete/a csomagoláson látható kép alapján.
2. Nem, mert nagymamáék se követtek, és tök jól eléldegéltek 90 évig.
3. Vannak, például a brokkoli vagy a kelkáposzta, mert azokat nem szeretem.
4. Mit gondolsz az Volán-járatok új sorszámairól? Miért? Akinek szüksége van arra, hogy valamelyikkel foglalkozzon, annak segít. Azért találták ki, nem?
5. Ha a természetes és a mesterséges molekulák szerkezete egyezik, akkor én elhiszem, hogy rám is ugyanolyan hatással vannak, már pedig ez elég valószínű, hogy teljesül. Inkább a gyártás/termesztés/termés során melléjük kerülő adalék- és szennyezőanyagok, amik számítanak, amikre gondolom a mesterséges cuccoknál valamennyire odafigyelnek, a természetesekkel kapcsolatban meg újra nagymamáékra hivatkoznék. Viszont hogy ténylegesen melyik az egészségesebb, mennyivel egészségtelenebb a másik, ahhoz aránylag sok célirányos kutatás kéne, hogy egyértelműen eldőljön. A nagyon egészségtelen dolgokat (például gyilkos galóca) elég hamar kizárják az étrendünkből, de ami közelebb van a határesethez, arról sok időbe telik meghatározni, hogy mennyire veszélyes, vagy egy kontrollcsoporttal be kéne tartatni egy kutatási diétát, hogy ők olyat sosem esznek/mindenhez esznek, csak ezt nehéz. Ha ilyen nincs, akkor meg időigényes.
5. röviden: fogalmam sincs, lásd föntebb (sőt, abban is kételkedek, hogy bárki más tudja).
(((Na, én meg azt gondoltam az első 3 kérdés alapján, hogy milyen vicces, és majd egy szavas válaszokat adok, és nem lehet belekötni, mert hát rám vonatkozik… De ez az 5. kérdés biztos megosztó tud lenni.)))
Ritkán
Nem
Nincs
Hasznos mert röviden leírható.
Mértékkel minden egészséges ami nem méreg.
1-nem,
2-nem,
3-nitrát-nitrit o-o-o,
4-élelmiszeripari alapanyag nemzetközi besorolása,
5-a szintetikusból kevesebb szívódik fel,pocak tudja mit szeret,és ezt konkrétan közli is o egyébként egyformán egészséges a szintetikus a természetessel ha azonos szerkezetű.
1-Meg szoktad nézni az étel összetevőit mielőtt megveszed?
Ritkán. Cukormentes cuccoknál meg szoktam nézni, milyen édesítőt használ.
2-Követsz valamilyen diétát? Miért? (vega, vegán, stb.)
Nem. Csak a cukros üdítőket kerülöm.
3-Vannak olyan összetevők amik miatt nem veszel meg egy ételt? Mik? Miért?
Magas cukortartalmú üdítőitalok.
4-Mit gondolsz az E-számokról? Miért?
Egyszerűen szabványjelölés az ízesítő, állományjavító, tartósító összetevőkre. A nagy részük természetes anyag, az E-betűktől való félelem teljesen alaptalan.
5-A mesterséges vagy a természetes dolgok egészségesebbek (pl aszkorbinsav)? Miért?
Ha a kérdés ugyanannak az anyagnak természetes vagy szintetikus változatára vonatkozik, a kémia nem csak, ami ugyanaz, az ugyanaz. C-vitamin: azért jobb pl. gyümölcsben bevinni, mert akkor nem CSAK a c-vitamint viszed be, hanem sok mád fontos egészséges összetevőt is.
Ami még érdekes lehetne, ha kiírnád szó szerint ugyanezt a kérdést
Ételek, italok --> Élelmiszerek,
Ezotéria --> UFO észlelések (vagy bármelyik másik alkategória) és esetleg még
Kultúra és közösség --> Egyéb kérdések
kategóriákban is. Mondjuk ez kicsit a szabályokba ütközik, de a moderátorok úgy is sok dolog felett szemet hunynak, meg ez még csak nem is árt senkinek, szóval hátha…
Illetve még 2 ötlet a
Sport, mozgás --> Testépítés és a
Szépség és divat --> Modellkedés.
(Sajnos az már tuti kiverné a biztosítékot, ha hatszor van a kérdés…)
1. Meg szoktam nézni. Szeretem tudni, mit eszek, ha már megvásárlom és nem én készítem.
2. Nem követek semmilyen diétát. A húsvéti böjtöt sem tartom. Varietes delectat! - mondta nagyanyám. A változatosság gyönyörködtet. Az ő elvei szerint legalább 7 színű kaját kell megenni egy nap, hogy változatosan étkezz. Én így szocializálódtam, nem diétán. :-)
3. Vannak. Amiben például szója van, azt nem veszem meg. Hús-árban nekem ne ócsó szóját lökjön ide nekem. Meg amúgy is kicsattan tőle a virsli.
4. Ez egy szabványos jelölési mód. Semmi bajom vele. Ha már az aszkorbinsavat emlegeted, annak is van E száma. Ő az E300. 303-ig meg a sói. Semmi probléma nincsen.
5. Már amiből van mesterséges. Éppen a C vitaminból például mesterségesen is ugyanazt az L-aszkorbinsavat állítja elő az ipar a Reichstein szintézissel, mint amit a természet előállít. Tehát csak egy marketing duma, hogy a énáltalam gyártott C vitamin természetes. Tökmindegy, melyik gyártó által gyártott C vitamint veszed a patikában, ha nem hamisítvány, ugyanaz a C vitamin van a természetes eredetűben és a mesterségesen előállítottban.
Ha úgy van feltéve a kérdés, hogy paprikát és savanyú káposztát egyek-e, vagy patikai C vitamint, akkor természetesen a helyes válasz az, hogy a legjobb, ha zöldséggel és gyümölccsel viszed be.
De ha úgy, hogy a patikaiban a mesterséges a jobb vagy a természetes eredetű, akkor hatásában tök ugyanaz. Árban meg tízszeres :-) Nyilván a marketingest is meg kell fizetni!
1-Meg szoktad nézni az étel összetevőit mielőtt megveszed?
Igen. Elsősorban az energiatartalmat (kcal/100 g) egyébként.
2-Követsz valamilyen diétát? Miért? (vega, vegán, stb.)
Testsúly csökkentés miatt diétázom, de egyébként kifejezetten nem kerülök semmilyen ételt. Nem hiszek a szénhidrátszegény (ketogén) étrendben. Meggyőződésem, hogy a szacharóz, laktóz fogyasztás semennyire sem káros azoknál, akiknél nincs indokolt érzékenység. Így a hazai nagyköveteit ezeknek (Norbi, Szaffi) teljesen dilettánsnak tartom, aki meg ezeket követi azt méginkább.
3-Vannak olyan összetevők amik miatt nem veszel meg egy ételt? Mik? Miért?
Előzőekből következik, hogy nincs.
4-Mit gondolsz az E-számokról? Miért?
Nem befolyásolja a vásárlásomat, mivel az E-számok a könnyebb feliratozást segítik, nem pedig a mérgezőanyagokat jelölik. Legközismertebb ugye az aszkorbinsav példája, ami szintén E-betű. De mit várjak attól a társadalomtól, ahol Norbi porcukor-kokain képlet összehasonlítása után képes ráhallgatni.
5-A mesterséges vagy a természetes dolgok egészségesebbek (pl aszkorbinsav)? Miért?
Egy természetes alma elfogyasztása biztosan egészségebb, mint ha ugyanezt a vitamin mennyiséget egy kapszulából visszük be. Az almában rostanyagok, víz, vitaminok, antioxidánsok vannak. A pirulák ezeket nem tartalmazzák. Önmagában viszont a mesterségesen kivont C-vitamin nem egészségtelen, de a boltban kapható vitaminok olyan nagy mennyiséget tartalmaznak pirulánként, hogy teljesen felesleges szedni. A C-vitaminnál maradva: legtöbb 500-1000 mg-ot tartalmaz, az emberi szervezet C-vitaminigénye 40-80 mg. A maradék kiürül. Ezért fontos a vegyes táplálkozás, mint azt elmondtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!