Kémiai közvéleménykutatást kell készítenem egy iskolai projekthez és ehhez kérném a segítségeteket.5 kérdésre kéne válaszolni, persze úgy, hogy nem nézel utána a témának neten. Mert miért ne lenne kedved segíteni egy szegény diákon?
1-Meg szoktad nézni az étel összetevőit mielőtt megveszed?
2-Követsz valamilyen diétát? Miért? (vega, vegán, stb.)
3-Vannak olyan összetevők amik miatt nem veszel meg egy ételt? Mik? Miért?
4-Mit gondolsz az E-számokról? Miért?
5-A mesterséges vagy a természetes dolgok egészségesebbek (pl aszkorbinsav)? Miért?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
1. Csak a kinézete/a csomagoláson látható kép alapján.
2. Nem, mert nagymamáék se követtek, és tök jól eléldegéltek 90 évig.
3. Vannak, például a brokkoli vagy a kelkáposzta, mert azokat nem szeretem.
4. Mit gondolsz az Volán-járatok új sorszámairól? Miért? Akinek szüksége van arra, hogy valamelyikkel foglalkozzon, annak segít. Azért találták ki, nem?
5. Ha a természetes és a mesterséges molekulák szerkezete egyezik, akkor én elhiszem, hogy rám is ugyanolyan hatással vannak, már pedig ez elég valószínű, hogy teljesül. Inkább a gyártás/termesztés/termés során melléjük kerülő adalék- és szennyezőanyagok, amik számítanak, amikre gondolom a mesterséges cuccoknál valamennyire odafigyelnek, a természetesekkel kapcsolatban meg újra nagymamáékra hivatkoznék. Viszont hogy ténylegesen melyik az egészségesebb, mennyivel egészségtelenebb a másik, ahhoz aránylag sok célirányos kutatás kéne, hogy egyértelműen eldőljön. A nagyon egészségtelen dolgokat (például gyilkos galóca) elég hamar kizárják az étrendünkből, de ami közelebb van a határesethez, arról sok időbe telik meghatározni, hogy mennyire veszélyes, vagy egy kontrollcsoporttal be kéne tartatni egy kutatási diétát, hogy ők olyat sosem esznek/mindenhez esznek, csak ezt nehéz. Ha ilyen nincs, akkor meg időigényes.
5. röviden: fogalmam sincs, lásd föntebb (sőt, abban is kételkedek, hogy bárki más tudja).
(((Na, én meg azt gondoltam az első 3 kérdés alapján, hogy milyen vicces, és majd egy szavas válaszokat adok, és nem lehet belekötni, mert hát rám vonatkozik… De ez az 5. kérdés biztos megosztó tud lenni.)))
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Ritkán
Nem
Nincs
Hasznos mert röviden leírható.
Mértékkel minden egészséges ami nem méreg.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
1-nem,
2-nem,
3-nitrát-nitrit o-o-o,
4-élelmiszeripari alapanyag nemzetközi besorolása,
5-a szintetikusból kevesebb szívódik fel,pocak tudja mit szeret,és ezt konkrétan közli is o egyébként egyformán egészséges a szintetikus a természetessel ha azonos szerkezetű.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
1-Meg szoktad nézni az étel összetevőit mielőtt megveszed?
Ritkán. Cukormentes cuccoknál meg szoktam nézni, milyen édesítőt használ.
2-Követsz valamilyen diétát? Miért? (vega, vegán, stb.)
Nem. Csak a cukros üdítőket kerülöm.
3-Vannak olyan összetevők amik miatt nem veszel meg egy ételt? Mik? Miért?
Magas cukortartalmú üdítőitalok.
4-Mit gondolsz az E-számokról? Miért?
Egyszerűen szabványjelölés az ízesítő, állományjavító, tartósító összetevőkre. A nagy részük természetes anyag, az E-betűktől való félelem teljesen alaptalan.
5-A mesterséges vagy a természetes dolgok egészségesebbek (pl aszkorbinsav)? Miért?
Ha a kérdés ugyanannak az anyagnak természetes vagy szintetikus változatára vonatkozik, a kémia nem csak, ami ugyanaz, az ugyanaz. C-vitamin: azért jobb pl. gyümölcsben bevinni, mert akkor nem CSAK a c-vitamint viszed be, hanem sok mád fontos egészséges összetevőt is.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ami még érdekes lehetne, ha kiírnád szó szerint ugyanezt a kérdést
Ételek, italok --> Élelmiszerek,
Ezotéria --> UFO észlelések (vagy bármelyik másik alkategória) és esetleg még
Kultúra és közösség --> Egyéb kérdések
kategóriákban is. Mondjuk ez kicsit a szabályokba ütközik, de a moderátorok úgy is sok dolog felett szemet hunynak, meg ez még csak nem is árt senkinek, szóval hátha…
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Illetve még 2 ötlet a
Sport, mozgás --> Testépítés és a
Szépség és divat --> Modellkedés.
(Sajnos az már tuti kiverné a biztosítékot, ha hatszor van a kérdés…)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
1. Meg szoktam nézni. Szeretem tudni, mit eszek, ha már megvásárlom és nem én készítem.
2. Nem követek semmilyen diétát. A húsvéti böjtöt sem tartom. Varietes delectat! - mondta nagyanyám. A változatosság gyönyörködtet. Az ő elvei szerint legalább 7 színű kaját kell megenni egy nap, hogy változatosan étkezz. Én így szocializálódtam, nem diétán. :-)
3. Vannak. Amiben például szója van, azt nem veszem meg. Hús-árban nekem ne ócsó szóját lökjön ide nekem. Meg amúgy is kicsattan tőle a virsli.
4. Ez egy szabványos jelölési mód. Semmi bajom vele. Ha már az aszkorbinsavat emlegeted, annak is van E száma. Ő az E300. 303-ig meg a sói. Semmi probléma nincsen.
5. Már amiből van mesterséges. Éppen a C vitaminból például mesterségesen is ugyanazt az L-aszkorbinsavat állítja elő az ipar a Reichstein szintézissel, mint amit a természet előállít. Tehát csak egy marketing duma, hogy a énáltalam gyártott C vitamin természetes. Tökmindegy, melyik gyártó által gyártott C vitamint veszed a patikában, ha nem hamisítvány, ugyanaz a C vitamin van a természetes eredetűben és a mesterségesen előállítottban.
Ha úgy van feltéve a kérdés, hogy paprikát és savanyú káposztát egyek-e, vagy patikai C vitamint, akkor természetesen a helyes válasz az, hogy a legjobb, ha zöldséggel és gyümölccsel viszed be.
De ha úgy, hogy a patikaiban a mesterséges a jobb vagy a természetes eredetű, akkor hatásában tök ugyanaz. Árban meg tízszeres :-) Nyilván a marketingest is meg kell fizetni!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
1-Meg szoktad nézni az étel összetevőit mielőtt megveszed?
Igen. Elsősorban az energiatartalmat (kcal/100 g) egyébként.
2-Követsz valamilyen diétát? Miért? (vega, vegán, stb.)
Testsúly csökkentés miatt diétázom, de egyébként kifejezetten nem kerülök semmilyen ételt. Nem hiszek a szénhidrátszegény (ketogén) étrendben. Meggyőződésem, hogy a szacharóz, laktóz fogyasztás semennyire sem káros azoknál, akiknél nincs indokolt érzékenység. Így a hazai nagyköveteit ezeknek (Norbi, Szaffi) teljesen dilettánsnak tartom, aki meg ezeket követi azt méginkább.
3-Vannak olyan összetevők amik miatt nem veszel meg egy ételt? Mik? Miért?
Előzőekből következik, hogy nincs.
4-Mit gondolsz az E-számokról? Miért?
Nem befolyásolja a vásárlásomat, mivel az E-számok a könnyebb feliratozást segítik, nem pedig a mérgezőanyagokat jelölik. Legközismertebb ugye az aszkorbinsav példája, ami szintén E-betű. De mit várjak attól a társadalomtól, ahol Norbi porcukor-kokain képlet összehasonlítása után képes ráhallgatni.
5-A mesterséges vagy a természetes dolgok egészségesebbek (pl aszkorbinsav)? Miért?
Egy természetes alma elfogyasztása biztosan egészségebb, mint ha ugyanezt a vitamin mennyiséget egy kapszulából visszük be. Az almában rostanyagok, víz, vitaminok, antioxidánsok vannak. A pirulák ezeket nem tartalmazzák. Önmagában viszont a mesterségesen kivont C-vitamin nem egészségtelen, de a boltban kapható vitaminok olyan nagy mennyiséget tartalmaznak pirulánként, hogy teljesen felesleges szedni. A C-vitaminnál maradva: legtöbb 500-1000 mg-ot tartalmaz, az emberi szervezet C-vitaminigénye 40-80 mg. A maradék kiürül. Ezért fontos a vegyes táplálkozás, mint azt elmondtam.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!