Háromszög szerkesztése beírható kör és két oldalból?
Nem csoda, hogy nem jön az isteni szikra, mert euklideszi eszközökkel nem szerkeszthető, harmadfokú feladat.
Ha mondjuk adott az a, b oldal és az r sugár, akkor az r=T/s egyenletbe behelyettesítve a Héron-képletet, c-re harmadfokú egyenlet jön ki.
@1: És szinuszt hogyan szerkesztek?
@2: Ahh, kissé ez rosszul érintett. Pont ma csesztem le egy osztályt, hogy megoldhatóság ellenőrzése hol marad. :sadness: :sadness:
Egy szög szinuszát? Hát felmásolod egy egységkörre, és megnézed milyen magasan van a végpontja.
Én sem találtam szerkesztést, mondjuk nekem #2 szava kevés ahhoz hogy elhiggyem hogy nem szerkeszthető.
#4: Örülök, hogy kevés a szavam ahhoz, hogy elhidd (bár abból élek, hogy ezt tanítom az egyetemen), de azért itt némi érvelés is társult hozzá.
Kicsit bővebben: az r=T/s kifejtésével kapott
p(c):=(-a+b+c)(a-b+c)(a+b-c)-4r^2(a+b+c)
polinom esetén ha megadunk olyan konkrét a,b,r értékeket, amelyekre p irreducibilis, de van a háromszög-egyenlőtlenségnek eleget tevő c valós gyök, akkor az nem szerkeszthető - így a feladat általánosságban sem oldható meg.
Pl. a=1, b=1, r=1/8 esetén van a háromszög-egyenlőtlenségből adódó 0<c<2 feltételnek eleget tevő valós gyök (közelítőleg 0.28 és 1.9), de a polinom irreducibilis.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!