Ha egy mikrót megbütykölnénk és így kinyitva is elindulna, akkor mi történne, ha bekapcsolnánk és úgy hagynánk hosszabb ideig?
1 én is úgy tapasztaltam, hogy "belülről melegszik előbb és jobban" de akkor miért hurrogtak le ennél a kérdésemnél? itt:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__9..
Nem ionizáló, ez igaz, de a hőhatása megvan. Emiatt kapcsolják ki a rádióadókat szerelés előtt, mert amúgy akár ropogósra is sülhetnek a szerelő lágyabb részei, de legalábbis nem kellemes.
Az más kérdés, hogy a mikróból nyílt térben hogyan terjednek a hullámok, mennyire szóródnak azon az adott teljesítményen, de a lényeg, hogy inkább próbáljuk ki.
Feltalálták már a mikrohullámú antennát, az ezt csinálja.
Nem kell elé állni.
A legrosszabb, ha a fejed kapja.
Az emberi agy borzalmas precízen temperált hőmérsékleten dolgozik, plusz-mínusz egy fok már kiüti, több meg halálos.
Lehetne gyors fájdalommentes kivégzési módszernek használni.
** "a lényeg, hogy inkább próbáljuk ki."
Bocsánat, elírtam, >> a lényeg, hogy inkább NE próbáljuk ki!!
Na kb mindenki rosszul írta hogy melegít a mikró. És majdnem mindenki rosszul mi lenne a hatása.
- Nem belülről melegít.
- És nem igaz hogy átjárja az ételt. (Kivéve ha abban nincsen vízmolekula! azaz csontszáraz múmia. Akkor igen. De akkor nem is melegíti.
Tehát a lényeg hogy a mikrohullámok víz molekulákat hozzák mozgásba.
A molekuláris mozgás meg ugye a hő maga.
A frekvenciája erre van kiélezve!
"A mikrosütőben 2,45 GHz frekvenciájú elektromágneses hullámok, más néven mikrohullámok képződnek."
Tehát az étel minél nedvesebb annál vékonyabb kéregben fog kívülről melegedni, de ez a vékony kéreg annál jobban még meg is ég ha nem vigyázunk a belseje meg hideg marad.
Ez azért van így mert ha a víz abszorbálta az energiáját akkor az tovább nem megy.
A szárazabb ételeknek is a külső része melegszik jobban de ott legalább kissé a belsejük is.
Továbbá a mikró valóban nem melegít egyenletesen ezért kell forgatni az ételt.
Ugyanis a mikró belseje nagyon pontosan van paraméterezve, nem véletlen hogy csak bizonyos Liter űrtartalmú modellek kaphatóak gyártótól függetlenül. Mivel minden gyártó ugyanúgy 2.4 GHz -re kell hogy méretezze a mikrót.
Mert a mikrő "tűztere" egy pontosan méretezett üregrezonátor vagy más néven csőtápvonal!
Tehát nagyon eltérni nem tudnak a paramétereitől.
Ebben a csőtápvonalban úgynevezett állóhullámok alakulnak ki így egyes pontjain nagyon melegít máshol meg sehogyan sem.
Na ezért kell forgatni az ételt, mert ha megáll akkor jó eséllyel egy-egy ponton megég és ki is gyulladhat az étel.
Ezért nem szabad fémeket beletenni mert azok visszaverik a mikrohullámot és ezzel "elcseszik" az impedanciát, illetve az állóhullám arányt is. Szóval ha megváltoznak a belső paraméterek akkor a jó méretezés már mitsem ér, és a hullámok esetleg visszajutnak a magnetronba.
Lesz egy bazi nagy Return Loss amit a magnetronba beépített cirkulátorral és szűrőkkel próbálnak kivédeni, de ha túl nagy akkor visszajut és megöli a magnetront.
És ezért nem szabad üresen járatni sem, mert akkor nincs benne a disszipátor ami elnyeli a bent pattogó hullámokat.
(Házi feladat jobb leírást keresni a Return Loss jelenségre, akár magyarul is.)
Még egy dolgot meg kell érteni, a mikrókban a magnetron teljesítményét nem szokás szabályozni. Legalábbis a régebbiekben nem volt erre lehetőség sem.
Na de mégis lehetett a melegítési teljesítményt szabályozni ezt úgy érték/érik el hogy ha maximumnál kisebb fokozaton megy akkor időkapcsoló kapcsolgatja ki és be. Ezt a hangján is lehet hallani! zzzzZZZZZzzzzZZZZ
Ez viszont azt is jelenti hogy a 800W -os mikró maximum teljesítményen folyamatos 800W-ot sugároz, az 1200-as 1200-at!!!
No és akkor mi történik ha nyitott ajtónál megy?
Amennyiben maximumon megy a pattogó mondjuk 800 wattos nyaláb kilép onnan. Olyan mintha egy láthatatlan "laser" nyaláb jönne ki, addig nem tudod meg hogy hol amíg bele nem érsz, de akkor már késő.
Minthogy kívülről melegít a bőrfelületen szinte azonnal hólyagosra éget, ha volt ruha az is beleég olvad a sebbe.
Ha nedvesebb területre téved pl szemgolyóra 1-2 sec alatt felforralja és kipukkanhat a szemgolyó! Ez iszonyatos fájdalommal jár ám!
Ha elektronikát ér azt tönkreteszi. Ki is gyulladhat pl mobiltelefon akkumulátora felrobbanhat!
A fémtárgyakról visszaverődik, közben azok gyorsan felhevülnek égést és tüzet okoznak.
Az elektromos rendszeren keresztül is kinyiffanthat berendezéseket!
Mivel a bőrön vérereken koponyacsonton jelentősen eldiszipálódik így az agyba nem juthat be! Vagy elenyésző mértékben! Legalábbis eleinte...amíg lyukat nem éget magának...
Szóval ennyire nem tud keresztülhaladni az emberen!
Valóban nem ionizál és nem rákkeltő.
A golyókat viszont megfőzheti!
Hülye és méghülyébb mikrós ötletek:
- Nyers tojás a mikróba. -> Szétrobban disznóól lesz benne.
- Fénycső a mikróban. -> világít. Majd kiég és szétdurran a higanygőz elárasztja a mikrót. A fémrészeiről visszaverődő hullámoktól idővel kipurcan a magnetron.
- Pohár ioncserélt vagy desztillált víz tiszta pohárban.
-> Túlhevülés jelensége tanulmányozható (ÉSSZEL!). A víz látszólag nem forr de jóval 100C fölött van. Ekkor egy (hosszú nyelű) kanállal egy kis kv vagy cukor belejutásának hatására hirtelen az egész elforrhat. Gőzrobbanás történik. -> Szétviheti a poharat vagyis üvegszilánkok repülnek. + 120C -os gőz leégeti a húst a kezedről ha nem vigyázol!
Életveszélyes játék Orosz hülye gyerekeknek, ne próbáljátok ki otthon:
https://www.youtube.com/watch?v=FIU8WZR9DNA
https://www.youtube.com/watch?v=CWF-2Z508j8
De tényleg ne! Nagyfeszültség is van benne.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!