Amikor házon belül megelemkedik a páratartalom (pl. főzés miatt), majd pár óra múlva visszaáll, olyankor hová tűnik az a plusz nedvesség?
"Tulajdonképpen nem vészes a páratartalom, jelenleg 48%."
Akkor abban a lakásban igen nagy a légmozgás (légcsere), különben nem lenne ilyen ideális a páratartalom.
Ha a szigetelés nagyon jó lenne, akkor főzés után nem csökkenne a páratartalom, sőt, főzés nélkül is emelkedne 100%-ig, hiszen az élőlények (növények, emberek) folyamatosan vizet párologtatnak és emiatt egy idő után telítődne a légtér vízpárával.
Persze az is lehetséges, hogy van egy nagyon hideg felület a lakásban, ahol kicsapódik a pára, de arra már rájöttél volna, mert csupa penész lenne.
"Abban biztos vagyok, hogy a nedvesség nem ment át a falakon!"
De igen át tud. Ha nincsen leszigetelve. A tégla, a (kőfalban) a malter, a vályog, (és néhány kőzetféle is!) kellően porózus hogy a "fal" lélegezzen és a párát is áteressze kis mértékben.
A vasbeton(panel) az aminek ilyen szempontból rosszak a tulajdonságai. Illetve ha le van szigetelve az épület. Met a műanyagok sem áteresztőek.
"Légmozgás - még ha van is, de nagyon-nagyon minimális - akkor sem páramozgás!"
A kettő együtt mozog. A relatív páratartalom a levegő hőmérsékletétől és nedvesség (pára) tartalmától függ.
Nem a 0%-os relatív páratartalmú levegő jön be a réseken és nem is az megy ki!
(Tökéletesen szigetelő nyílászárók nincsenek!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!