Fizika feladatban segítség?
A feladat: Egy 72 km/h sebességgel ütköző autóban a hátsó ülésről előrerepült egy 5 kg tömegű csomag. Mekkora erővel csapódott a szélvédőbe.
Idáig jutottam:
v= 72 km/h vagy 259,2 m/s
m= 5 kg
F= m*a vagy I/t
Elkezdtem kiszámolni a lendületet, az mef is lett, csak utána rájöttem, hogy az idő nincs meg. Ahhoz, hogy a gyorsulást ki tudjam számolni, ahhoz is kéne az idő. Itt elakadtam.
> Itt elakadtam.
És ezzel kész is vagy. Nemes egyszerűséggel ennek a feladatnak a „megoldása” az, hogy a megadott adatokból az erő nem kiszámítható.
A test mozgási energiája is kiszámolható az adatokból, csak azzal sem megyünk sokra, mert ha ez mind munkavégzésre fordítódik, akkor is a munka képlete:
W = F*s
F = W/s
Itt meg ismerni kellene azt, hogy a test mekkora úton végzett munkát (ami, ha nem repült át a test a szélvédőn, pár mm lehet, de nem tudjuk, hogy pontosan mennyi, viszont ezt meg megint az időből lehetne esetleg kiszámolni a sebesség ismeretében).
Nem okos feladat.
Ilyenkor becsapódási erő attól függ hogy az ütközésben részt vevő testek mennyire deformálhatóak.(test , szélvédő).
Meg attól is hogy az autó mennyire deformálható.
Viszont a jövőre nézve meg kéne jegyezni, hogy a m/s az nagyobb sebesség, mint a km/ó és így a mérőszáma kisebb.
Más szóval nem mindegy, hogy a 3,6-al osztunk vagy szorzunk.
Megint másképpen, emberi ésszel átlátható helyzetekben az észt használni kell. Miként ahogy egyszer írták felvételi előkészítő tájékoztatóban, ha a hőtechnikai számításból kijön, hogy a vörösen izzó vas hőmérséklete plusz 22 Celsius fok, akkor erről tudható, hogy ez nem jó eredmény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!