Tudom nagyon ciki, hogy nem tudom. Ha kettő egymástól eltérő súyú tárgyat leejtünk, akkor azok egyszerre fognak földetérni?
Asszem igen...
Ha ez így van, akkor viszont azért még a forma befolyásolhatja ezt, nem?
Szabad levegőn nem.
Vákuumban viszont minden egyszerre ér földet, függetlenül mindentől.
A légellenállás is befolyásolja, ilyen pl az ejtőernyő is, mintegy beleakad a levegőbe. Egy összecsomagolt ejtőernyő sokkal gyorsabban fog leérni.
Vákuumban meg egyszerre érnek le, akármi is az.
A légellenállás és a felhajtóerő miatt nem feltétlenül (ld. pl. vasgolyó és héliumos lufi), de ezeket leszámítva igen.
Ezt a Holdon ki is próbálták egy madártollal és egy kalapáccsal:
Amúgy a magyarázat egyszerű. A földet érés ideje a gyorsulástól függ:
a = F/m
Vagyis a tömegre ható (ebben az esetben:) gravitációs erő és a tömeg hányadosa. A gravitációs erő pedig ugyancsak a tömeggel arányos (ha a Földtől való távolságot állandónak tekintjük), vagyis pl. a kétszer akkora tömegű testre kétszer akkora gravitációs erő hat, így a fenti képletben a számláló és a nevező is kétszeres lesz, vagyis a gyorsulás értéke nem változik, független a tömegtől.
Ja, mindkét kérdésre a válasz az, hogy igen. Egy pingpong labda és egy ugyanakkora acélgolyó is egyszerre ér le a talajra. Nyilván ha a szél nem fújja el a pingpong labdát és ilyenek.
Viszont azonos súlyú testek ha nagyon más alakúak akkor a légellenállás különbsége miatt eltérően érkeznek le.
Az eddigi válaszokból biztos ki tudtad rakni ezt.
Találtam videót.
https://www.youtube.com/watch?v=ZTah7nisja0
Ez meg a nasa vákuum kamrája kísérletekhez, ez a világon a legnagyobb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!