Az abszolút hallást ki lehet fejleszteni a relatív hallásból?
Én sose zenéltem, csak otthon, magamtól tanulgatom a zongorát. Elég jó hallásom van. Van ez a teszt: [link]
Itt 100-ból 92 esetben helyesen tippeltem. Egyes hangoknál azonnal rávágom, hogy melyik, máskor gondolkodnom kell. Viszont nem abszolút a hallásom, olyan értelemben, hogy azonnal, viszonyítás nélkül tudnám, melyik hang az (mondjuk ez a C hangnál pl. működik), hanem minden hanghoz hozzá van rendelve a fejemben egy dallam, amit lejátszok zongorán, és ahogy meghallom pl. a F hangot, azonnal beugrik, hogy "aha, a Beverly Hills-i zsaru dalának kezdőhangja, ezerszer lejátszottam már zongorán", és ugyanez áll a többi hangra is. Viszont azt veszem észre, hogy ahogy gyakorolgatok ezen a teszten, egyre inkább emlékezetből is megy. Ez azt jelenti, hogy a relatív hallásom kezd átalakulni abszolúttá? Vagy ez nem jelent semmit, csak annyit, hogy jobban bevésődik?
Érdekes kérdés, kipróbáltam, és az első hangot meghallva teljesen biztos voltam benne, hogy az C, és az is lett. A többi már sajnos nem releváns, mert ha az elsőt tudod, a többit már relatív hallással is meg tudod állapítani.
Viszont azt hiszem, fordítva nem menne, tehát ha nekem kéne kiénekelni a C-t, nem hiszem, hogy eltalálnám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!