Az eszkimók hogyhogy nem lesznek skorbutosak?
Valószínű alkalmazkodott a szervezetük a c vitamin csekély beviteléhez.
De lehet feltalálták a fagytűrő citromot és narancsot csak titkolják :)
NAGYON kevés C-vitamin van a nyers húsban s a bogyókban, amit a klasszikus étrendű eszkimók esznek.
Viszont olvastam róla egy cikket, bevallom, nem fogtam fel a nulla kémia tudásommal, ami szerint remekül alkalmazkodik a szervezet s ilyen étrenden eleve minimális a C-vitamin szükséglet. Sok ilyen van az embernél, hogy az általános igénytől jelentős eltérés tapasztalható igen speckó étrenden. Pl. ketogén étrenden erősen leesik az agy cukorigénye (mondjuk az ember élelmi szénhidrátigénye mindig nulla, szóval akkor sincs gond, ha ezt se visszük be, de az agy attól még használ cukrot, ez elkerülhetetlen). A zerocarbereknek pedig nem kell sok C-vitamin. Ha valami fontos anyagból kevés van, a test olykor takarékosabban tud bánni vele, illetve jobb lehet a felszívódás valamilyen okból (persze ha felszívódást rontó valami más, amit eszünk, akkor az ezzel szembemegy)... Nagyon ügyes, alkalmazkodó a szervezetünk, ha nem teszünk neki túlzottan keresztbe, ugyebár megvannak a korlátai, pl. az aminosav igényünkkel nem lehet sokat tenni, az van és muszáj bevinni, még akkor is, ha kolibrik vagyunk, a nektár nem elég...
Talán más jobban megérti, ez alapján még nyers hús sem kell (bár a zerocarberek nagyon gyakran úgy eszik):
Nyers narválbőr a trükk. Tele van c-vitaminnal. Ők meg ezt úgy rágcsálják, mint mi a Wrigley Spearmintet.
De alapból alacsonyabb c-vitamin igényre vannak beállva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!