Csak én látom rosszul, vagy tényleg nagyon kevés az erdő Magyarországon?
Miért nem telepítjük- legalább részben- vissza?
A másik kérdésem, hogy miért hozunk be külföldről minden sz@rt, amikor jobb se kell a magyar termékeknél? Gondolok itt a magyar gyümölcsökre, amiket visznek ki külföldre, hozzánk meg hozzák be a külföldi silány árut (persze nem a banánra gondolok.) Azért jutott eszembe ez, mert olvastam ezt a riportot: [link] és szerintem sok igazság van benne, amit az alföldi, hortobágyi életről ír.
Miért nem telepítjük - legalább részben - vissza?
A mesterségesen telepített erdő sem kinézetre, sem ökológiailag (pl. biodiverzitás) nem azonos értékű a természetese módon kialakult erdőkkel, sőt, tulajdonképpen akadályozza is azok kifejlődését, főleg, ha tájidegen, de legalább hasznosítható fajokkal próbálkoznak (pl. alföldi fenyvesek).
Természetes úton viszont legalább száz, de inkább több száz éves folyamat, amíg egy legyalult terület tisztességesen újraerdősül. A Kiskunsági Nemzeti Parkban pl. próbálkoznak vele. Van, ahol "már" a nyáras-borókás-izés szakasznál járnak. Az még mindig nem erdő, viszont ha besűrűsödik, akkor a védelmében már az "igazi" fák (tölgy) is elkezdhetnek nőni. Az unokáid talán már láthatják majd.
Az Alföldet a szárazabb (nem ártéri), lösz borította részeken ligetes, laza szerkezetű tölgyesek boríthatták. A száraz, homokos részeken (pl. Kiskunság) nyáras-borókások és fátlan homokpusztagyepek mozaikja lehetett, de arról megoszlanak a vélemények, hogy mekkora kiterjedésben. A ma látható puszták és borókások egy jó része a legeltetésnek, illetve a talajvízszint csökkenése okozta kiszáradásnak köszönhetően alakult ki, ugyanakkor sok pusztát beerdősítettek tájidegen fafajokkal. Az ártereken zárt gyertyános-tölgyesek és keményfaligetek, illetve kicsit nyíltabb puhafaligetek voltak.
Az erdők kialakulásához alapvető a víz. Németországban több a csapadék, ezért gyorsabban nőnek az erdők, jobban is újulnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!