Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Csak én látom rosszul, vagy...

Csak én látom rosszul, vagy tényleg nagyon kevés az erdő Magyarországon?

Figyelt kérdés
2010. jún. 27. 14:10
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

Miért nem telepítjük- legalább részben- vissza?

A másik kérdésem, hogy miért hozunk be külföldről minden sz@rt, amikor jobb se kell a magyar termékeknél? Gondolok itt a magyar gyümölcsökre, amiket visznek ki külföldre, hozzánk meg hozzák be a külföldi silány árut (persze nem a banánra gondolok.) Azért jutott eszembe ez, mert olvastam ezt a riportot: [link] és szerintem sok igazság van benne, amit az alföldi, hortobágyi életről ír.

2010. jún. 28. 10:52
 12/23 anonim ***** válasza:
100%

Miért nem telepítjük - legalább részben - vissza?

A mesterségesen telepített erdő sem kinézetre, sem ökológiailag (pl. biodiverzitás) nem azonos értékű a természetese módon kialakult erdőkkel, sőt, tulajdonképpen akadályozza is azok kifejlődését, főleg, ha tájidegen, de legalább hasznosítható fajokkal próbálkoznak (pl. alföldi fenyvesek).

Természetes úton viszont legalább száz, de inkább több száz éves folyamat, amíg egy legyalult terület tisztességesen újraerdősül. A Kiskunsági Nemzeti Parkban pl. próbálkoznak vele. Van, ahol "már" a nyáras-borókás-izés szakasznál járnak. Az még mindig nem erdő, viszont ha besűrűsödik, akkor a védelmében már az "igazi" fák (tölgy) is elkezdhetnek nőni. Az unokáid talán már láthatják majd.

2010. jún. 28. 11:50
 13/23 anonim ***** válasza:
100%

Az Alföldet a szárazabb (nem ártéri), lösz borította részeken ligetes, laza szerkezetű tölgyesek boríthatták. A száraz, homokos részeken (pl. Kiskunság) nyáras-borókások és fátlan homokpusztagyepek mozaikja lehetett, de arról megoszlanak a vélemények, hogy mekkora kiterjedésben. A ma látható puszták és borókások egy jó része a legeltetésnek, illetve a talajvízszint csökkenése okozta kiszáradásnak köszönhetően alakult ki, ugyanakkor sok pusztát beerdősítettek tájidegen fafajokkal. Az ártereken zárt gyertyános-tölgyesek és keményfaligetek, illetve kicsit nyíltabb puhafaligetek voltak.

Az erdők kialakulásához alapvető a víz. Németországban több a csapadék, ezért gyorsabban nőnek az erdők, jobban is újulnak.

2010. jún. 28. 14:27
 14/23 anonim ***** válasza:
vannak olyan részek amiket vissza lehetne telepíteni, de a legtöbb rész már menthetetlen
2010. jún. 28. 16:55
 15/23 anonim válasza:
Magyarország 110 erdőtársulatából 104 védett.
2010. jún. 28. 19:50
 16/23 anonim ***** válasza:
Magyarország 110 erdőtársulásából 80-at csak 4 ember ismer :)
2010. jún. 28. 20:30
 17/23 anonim válasza:
100%
(Nem, az a helyzet hogy nem látod a fától az erdőt.)
2010. jún. 28. 22:21
 18/23 anonim válasza:
Te nem látod a fától az erdőt!
2010. júl. 4. 11:27
 19/23 anonim válasza:
Magyarországon relatíve kevés az erdő. De ha azt nézzük, hogy az ország területének hányad része hegyvidék vagy dombság, akkor szerintem nem is állunk olyan rosszul. Az Alföldön is vannak kisebb erdős területek, de csak a folyók mellett + a telepített erdők.
2010. júl. 4. 14:06
 20/23 anonim ***** válasza:
Szerintem egész korrekt Magyarország erdőállománya. Én az utóbbi években kedveltem meg a túrázást és rá kellett jöjjek, hogy teli van erdőkkel a környékem. Bp-n lakok, nyugatra ott van a Budai tájvédelmi körzet, meg a normafa, a környező települések mindenütt körbe vannak véve erdővel, mint pl Budakeszi, vagy Nagykovácsi, Északra ott van a Duna-Ipoly Nemzeti Park az óriási területével, keltre ott van a Gödöllői Dombvidék, Tájvédelmi körzet, de mégcsak a várost sem kell elhagyni, ha erdőbe szeretnék menni, mert szinte bárhol megtehetem, mint pl Normafa, vagy a Lipótmezei útról is fel tudok menni az erdőbe, vagy esetleg a Szépjuhásznétől és pl a Duna-Ipoly Nemzeti Park a városhatártól négy kilométerre kezdődik és egészen a szlovák-magyar határig csak erdő. És ezek még csak az erdők voltak. Van egy csomó park is, ami még szintén visz egy kis zöldet a városba és hogy most csak azokat említsem, ahova gyalog tíz percnél rövidebb idő alatt kiérek ott van nálunk a Tabán a Horváth kert, a Vérmező, a Gellérthegy, a Naphegy tér sőt ha kicsit sietősebbre veszem a lépteim, akkor a Városmajorban is ott vagyok 10 perc alatt. Szóval szerintem abszolut nem állunk olyan vészesen, mitöbb t'án még meg is kockáztatom, hogy más országokban nincs ennyire közel a természet az emberhez vagy a városokhoz mint itt. Ugyan szakértelemmel nem rendelkezek, csak azt írom amit látok és úgy látom, hogy szerencsére nincs itt hiány a természetből, de remélem, hogy későbbiekben mégtöbb területet erdősítenek, vagy parkosítanak.
2010. júl. 4. 15:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!