Ha egy elem - os oldalát egy másik elem +os oldalához érintjük mi történik? Vagyis összedörzsoljük.
#10:
Azt hiszem, itt erőteljes tévedés esete forog fenn.
Semmilyen készülékben nincsen két elem úgy sorba kötve, hogy nincs az áramkörben fogyasztó. Márpedig ha két elemet ellentétes végeikkel összekötsz, pontosan ez történik. Egy rövidzár-kör.
Ha van egy eszközöd, amiben két elem párhuzamos kötésben van felhasználva, ha oda az egyik elemet fordított pólussal teszed be, pontosan ilyen rövidzárat produkálsz. Ha van benne pólusfigyelő védelem, akkor nem történik vaj, de ha nincs, akkor abból füst lesz.
De ha a kérdést veszem szó szerint, egy elem plusz oldalát másik elem mínusz oldalához érintve (ha a másik pólusaik nincsenek összekötve), akkor nincs zárt áramkör, nem történik semmi.
A kérdésben nincs benne, de valószínűleg arról van szó, hogy az elemeket így TÁROLJÁK.
Márpedig akkor két különböző fém ér össze.
Ehhez már csak egy kis nedvesség kell, hogy kialakuljon az érintkezési ponton a helyi elem, és az megeszi az egyik fémet.
"Márpedig akkor két különböző fém ér össze."
Szerintem az elemek és akkuk érintkezői is azonos anyagból vannak mindkét végükön. Jellemzően korrózióálló acél.
Elektronegativitás-különbség nulla, nincs elektrokorrózió.
@#12:
„Azt hiszem, itt erőteljes tévedés esete forog fenn. Semmilyen készülékben nincsen két elem úgy sorba kötve, hogy nincs az áramkörben fogyasztó.”
Nem egészen értem, hogy a megjegyzésed miféle tévedésre vonatkozik, de úgy sejtem, az oka valószínűleg az a szövegrészlet lehetett, hogy „...pontosan így érintkeznek egymással az elemek”. Ha hiszed, ha nem, a beküldés után megfordult a fejemben, hogy az „így” helyett mégis inkább az egyértelműbb „a kérdésben leírt módon” kifejezést kellett volna használnom, de aztán meggyőztem magam arról, hogy az előző két mondat után lehetetlen félremagyarázni. Vagyis egyszerűen az általad utoljára megpendített lehetőségről van szó, hogy nincs áramkör. Ez a helyzet bármelyik 𝐤𝐢𝐤𝐚𝐩𝐜𝐬𝐨𝐥𝐭 készülék esetén is, függetlenül attól, hogy volna-e benne fogyasztó, vagy rövidzárat eredményezne-e, ha bekapcsolva létrehoznánk az áramkört. Az én számomra nem jelent különösebb problémát, ha „a kérdést veszem szó szerint”, mert egyszerűen megválaszolható: Nem történik semmi érdekes, legkevésbé olyasmi, amit Kérdező a #8-as hozzászólásában feltételez. De körbejártuk azt is, hogy miféle beszüremkedő félinformációk eredményezhették a feltevését.
@#13:
A helyi galvánelem kialakulása is érdekes új ötlet, de feltételezem, hogy ehhez csakugyan két különböző fém kell -- ami ugyan nem függ össze szorosabban a pozitív- és negatív pólussal, de lehetséges, hogy valamilyen technikai okból valóban sajátossága némely akkumulátoroknak.
Sok minden, függően a körülményektől és a környezettől. (tehát a kérdező újabb megjegyzése szerint az elem=akku.)
1. Két elemet pár másodpercre és nincs ott az ujjad is. Eredmény: semmi látható, érzékelhető.
2. Mint előbb, de az ujjaddal szorítod rá.Eredmény: kis feszültségek esetén némi bizsergés, autóakkunál feltehetően elhajítottad a meglepetéstől.
3. Két elemet tartósan ujj nélkül. Eredmény: a legközelebbi valós használatnál meglepetés, hogy mindkettő lemerült (minőségtől függően esetleg örökre).
Egy akku két pólusát fogyasztóval (ellenállással) rövidre zárva megindul az áram, azaz az akkuban lévő potenciálkülönbség az ellenállás értékétől függő idő alatt kiegyenlítődik. Azonban két akku ellentétes pólusait összeérintve rövidzárat hozunk létre az akkukban lévő, ellentétes töltésű részek között, tehát az akku minőségétől függő rövid időtartam alatt megtörténik a kisülés.
"Továbbra is fenntartom, hogy a készülékekben általában éppen így összeillesztve használják az elemeket, és nem jellemző, hogy kikapcsolt állapotban rövid időn belül lemerülnének."
Persze, egymás után sorban gyakran, de NEM zárt áramkörben!
Az áramkör bekapcsoláskor fogyasztón át záródik.
Én csak erre reagáltam, mert teljesen félreérthető volt, mintha az elemeknek simán össze lennének kötve az ellentétes sarkaik.
De igaz, attól, hogy az elemek így sorban össze vannak kontaktolva (de két végén a sornak nem összekötve), az ég egy világon semmi nem történik velük. Ha kifolynak, az attól van, hogy lemerülve szétzabálták az elektródokat, majd a burkolatot is.
"Ha a két elem ellentétes pólusait kölcsönösen összekötitek"
"egy közönséges biciklilámpában, zseblámpában, világítós öngyújtóban, stb. pontosan így érintkeznek egymással az elemek"
Ez a két mondat összeolvasva volt erősen félreérthető.
És még közvetlenül a kérdésre utalás sem oldja fel.
Talán a sima sorba kötés kifejezés lett volna az egyértelmű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!