Az egyenlítő vonalát követve miért nem megy le a Nap?
Nem az Egyenlítőnél van ez a jelenség, hanem a sarkvidéken. A magyarázata roppant egyszerű. Vegyük szemléltetésnek ezt az ábrát:
Ha az Egyenlítőnél vagy, akkor a Föld elfordulásával átkerülsz az árnyékos oldalra. Ez az este. Ha viszont a Föld "tetején" vagy "alján" állsz (a forgástengelyen), akkor a Föld forgása nem visz árnyékos helyre.
Nem egészen pontos ahogy mondta, de sejteni lehet mire gondolt.
A Föld ugye forog a tengelye körül és ez adja a nappalok és éjszakák váltakozását, ahogy elfordul a Föld egy pontja a Nap irányából akkor előbb naplemente majd éjjel lesz. Mert árnyékba kerül az adott hely. Ez ugye rendben van.
A két sarkkörön túl fél évente van napkelte és naplemente, mert a Föld forgástengelye ferde. Ezért ahogy halad a keringési pályán fél évig látszik a Nap a látóhatár fölött, vagy másik fél évig fel sem jön.
Illetve van még egy lehetőség, ha egy gyors repülővel repülünk a naplemente irányába mégpedig a Föld forgásának sebességével akkor követjük a naplementét. Ez megvalósítható tetszőleges szélességi körön is, az Egyenlítőn is és az Ekliptikán is (ez a Föld keringési síkjának és a Napnak a vetülete a Földön).
Fontos része még, hogy a Föld tengelye kicsit ferde vagyis nem függőleges a keringési síkra.
Fotómontázs amikor nem megy le a Nap:
Ugyanez gyorsított filmfelvételen:
https://www.youtube.com/watch?v=ndlQNicOeso
Amikor nem megy le a Nap animáción, látható a tengely ferdesége és 0:33-nál, hogy az északi sarkkörön túl nem megy le a Nap:
https://www.youtube.com/watch?v=ppGC_sRyspE
A sarkkörökig terjed a fél éves nappal és fél éves éjszaka területe, a Föld tengely ferdesége miatt.
Aha értem 6-os hogy érted. :) A sarkkörön túl, de innen nézve túl, az igazából a sarkkörön belül.
Én is kicsit félreérthetően írtam, én is a 4-esben sarkkörön túlt írtam.
Jó na mindegy, csak érthető azért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!