Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Segitseg! Biologia virusok,...

Segitseg! Biologia virusok, ez nem hibas leiras?

Figyelt kérdés
Virusfertozeskor a megtamadott sejt sajat anyagainak felhasznalasaval rendkivul sok virusmasolatot keszit... Irja a konyv. Ez nem hibas? Azt irja, a megtamadott sejt keszit virusmasolatot? Nem a virus?
2018. okt. 29. 17:27
 1/3 hollófernyiges ***** válasza:
100%
Mondjuk úgy hogy közösen. A genomot a vírus általában saját enzimével másolja, míg a fehérjék gyártásához a sejt riboszómáit meg nyersanyagait használja, de tény hogy az egészet a vírus vezérli.
2018. okt. 29. 18:14
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

ha én leírom egy papírra, hogy ugor kútba, odaadom neked, te elolvasod és beleugrasz egy kútba, akkor te ugrottál bele, vagy én ugrattalak bele?

na kb. ugyanez a helyzet a vírusokkal is.

2018. okt. 29. 18:28
 3/3 anonim ***** válasza:

A vírus egy fertőző genetikai információ, melyet egy kapszidnak nevezett fehérjeburok vesz körül (persze ezen kívül még sok "extra" is lehet). A fehérjeburok feladata, hogy a genetikai állományt (genom), amely lehet DNS vagy RNS a gazdasejtbe juttassa és megvédje azt. Ezek együtt az önmagában működésképtelen viriont alkotják. A sejt azért kell, mert a vírusnak nincsenek olyan molekulái, melyek anyagcserét folytathatnának, így NEM képes a genom lemásolására (ami a végső cél).

A vírus ezért bejut egy sejtbe és ott lemásoltatja magát. Erre azért képes, mert ugyanazt a "nyelvet" használja mint a sejt, csak más az üzenet. A sejt saját örökítőanyagában ez az üzenet: "Készítsd el a fehérjéidet és építsd fel magad!". A vírus ugyanazon a nyelven (hiszen a sejtek és a vírusok is RNS/DNS rendszeren működnek) adja ezt az üzenetet: "Készítsd el az én fehérjéimet!". Magyarul a vírus csak "rákényszeríti" a sejtet, hogy gyártsa le az anyagait, de nem ő teszi. A vírus genomja a szoftver és a sejt a hardver (ha úgy tetszik).

A vírus így kénytelen a sejt anyagait és energiáját (utóbbit valamiért mindig lehagyják...) felhasználni. Ennek persze a sejt nem örül, hiszen általában a pusztulásával jár. Tehát a tankönyvben teljesen jól írták.

(Egyébként az igaz, hogy néhány esetben a vírus maga is végez apróbb folyamatokat, de ebbe most szerintem nem menjünk bele.)

2018. okt. 30. 13:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!