Segitseg! Biologia virusok, ez nem hibas leiras?
ha én leírom egy papírra, hogy ugor kútba, odaadom neked, te elolvasod és beleugrasz egy kútba, akkor te ugrottál bele, vagy én ugrattalak bele?
na kb. ugyanez a helyzet a vírusokkal is.
A vírus egy fertőző genetikai információ, melyet egy kapszidnak nevezett fehérjeburok vesz körül (persze ezen kívül még sok "extra" is lehet). A fehérjeburok feladata, hogy a genetikai állományt (genom), amely lehet DNS vagy RNS a gazdasejtbe juttassa és megvédje azt. Ezek együtt az önmagában működésképtelen viriont alkotják. A sejt azért kell, mert a vírusnak nincsenek olyan molekulái, melyek anyagcserét folytathatnának, így NEM képes a genom lemásolására (ami a végső cél).
A vírus ezért bejut egy sejtbe és ott lemásoltatja magát. Erre azért képes, mert ugyanazt a "nyelvet" használja mint a sejt, csak más az üzenet. A sejt saját örökítőanyagában ez az üzenet: "Készítsd el a fehérjéidet és építsd fel magad!". A vírus ugyanazon a nyelven (hiszen a sejtek és a vírusok is RNS/DNS rendszeren működnek) adja ezt az üzenetet: "Készítsd el az én fehérjéimet!". Magyarul a vírus csak "rákényszeríti" a sejtet, hogy gyártsa le az anyagait, de nem ő teszi. A vírus genomja a szoftver és a sejt a hardver (ha úgy tetszik).
A vírus így kénytelen a sejt anyagait és energiáját (utóbbit valamiért mindig lehagyják...) felhasználni. Ennek persze a sejt nem örül, hiszen általában a pusztulásával jár. Tehát a tankönyvben teljesen jól írták.
(Egyébként az igaz, hogy néhány esetben a vírus maga is végez apróbb folyamatokat, de ebbe most szerintem nem menjünk bele.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!