Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ez miért alakulhatott ki?...

Ez miért alakulhatott ki? (biológia)

Figyelt kérdés
A sejteknek vannak MHC (Major Hisztokompatibilitási Kommplex) antigénjei, azonban a vörösvértestek felszínín nincs MHC, hanem AB, Rh, MN stb antigének vannak. Ennek mi az oka? Hogyan és miért alakult ki? Mi az előnye a szervezetnek ebből? És miért pont a vörösvértesteknek van ennyi különböző antigénje?

2018. okt. 19. 19:15
 1/2 anonim ***** válasza:

Ha csak ennyi lenne!

A vörösvértestek felszinén még egy tucat, vagy még több egyéb felszini antigén funkciójú mindenféle szénhidrát-protein szerkezetű "lecsüngő" molekula csoport található.

Az ami az AB0 vércsoport rendszert eredményezi csak egy család 3 különböző variációja. De ott van még másik közismert csoportként az RH negativ-pozitiv jelleget adó molekula család.

A vérátömlesztéseknél ezért van az hogy egyszerűen nincs megfelelő vér egy páciensnek, mert itt sokkal több tényező van még mint a sima AB0 és Rh+ Rh- kategóriák.

Hogy miért nincs a vörösvértesteken MHC azt nem tudom. (ezt mondjuk nem olvastam, de most elhiszem neked).

Ez érdekes lehet a számodra.

[link]

[link]

Mint sok esetben, az angol jobb. Ott irják, hogy az emberben összesen

36 vércsoport kategória található, ebből csak kettó az AB0 és az Rh. Az emberiségben pedig összesen 340 különböző antigén található amik borithatják a vörösvértest felszinét (nyilván egy emberben jóval kevesebb van, ez a szám az összes lehetséges variáció száma).

2018. nov. 4. 00:03
 2/2 A kérdező kommentje:
Ezeket idáig is tudtam, azért írtam, hogy "stb". A kérdés arra vonatkozik, hogy miért pont a vvs-eknek van ilyen sokkféle antigénje.
2018. nov. 4. 23:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!