Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kvalitatív analízis (kémia)?

Kvalitatív analízis (kémia)?

Figyelt kérdés

Szeretnék segítséget kérni, mert nem értek bizonyos alapvető dolgokat.

Például: Fresenius-féle osztályozás szerinti 1. kationosztályt tanulom. Az osztályra jellemző ugye, hogy az ionok ásványi savval (pl. HCl-el) savanyított oldatából a H2S szulfidcsapadékot választ le. Amit nem értek: Gyakorlaton ezüst-nitrát oldattal végeztük el a kísérleteket. Ez az ezüst-nitrát oldat elvileg savanyítva volt, mert ugye csak így tud a H2S-el csapadékot képezni.

VISZONT

Az ezüst-nitrát sósavval csapadékot képez.

De a vizsgált oldatunk mégis csapadékmentes.

Ez hogy lehet?

Előre is köszönöm a válaszokat!

2018. okt. 5. 21:01
 1/4 Walter_Dornberger ***** válasza:

Az I. kation osztály vizsgálatára ténylegesen a büdös víz (H2S + víz) való.

A laborban az ellenion kimutatására (klorid,bromid,jodid) használatos az ezüstnitrátos következő teszt, és szerintem ezzel kevered össze:

Az oldat megsavanyít, (1-2csep 1M sósav) ezüstnitrát - fehér csapadék , meglugosít NH4OH oldattal, visszaoldódik. Ekkor klorid.

Szokás ilyenkor még klóros vízzel megcseppenteni, nincs változás.

Ha bromid az anion, akkor a csapadék sárgás fehér AgBr, klóros vízzel megcseppentve széntetrával, kirázva barnás lesz a szerves fázis.

Ha jodid, akkor a csapadék AgI, sárgás, klóros víz és széntetra után lilás lesz a szerves fázis.

2018. okt. 6. 05:26
 2/4 Walter_Dornberger ***** válasza:
Ha a kationokat vizsgálod, akkor az első csoport reagense a híg sósav. Ez csapadékot ad az Ag, Hg, Pb vel. Ezt a csapadékot szűréssel le kell választani a továbblépéshez, mert zavarja a II. csoport reakcióját, hiszen a büdös vízzel mindegyik ad csapadékot. a büdös vízet mi nem savanyítottuk, hanem a vizsgált oldathoz adtuk a csapadékképzés miatt és ezek UTÁN cseppentettük meg ammonium poliszulfid oldattal, hogy visszaoldódik-e a csapadék.
2018. okt. 6. 05:37
 3/4 Walter_Dornberger ***** válasza:
Az elején félreérthető voltam, ahoz hogy a második csoportot vizsgáljuk az elsőt le kell választani az első reagensével (híg sósav), így akartam érteni, és ezt az oldatot kell a büdös vízzel vizsgálni. az első csoport reagensét az elején rosszul emlékeztem, a kérdés is megvezetett, sajnálom.
2018. okt. 6. 05:41
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ :)
2018. okt. 6. 10:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!