Hogyan lehet az oxigént kimutatni?
Nem arra az általános iskolai részre gondolok, hogy a parázsló pálcát lángra lobbantja, hanem a szerves vegyületek oxigéntartalmára vagyok kíváncsi.
Tudom, hogy meg lehet állapítani az oldott jód színéről, de mi van ha a jódot nem oldja, és az anyag nem folyadék?
Jól írja egyes, kémiai reakciókban nincs általlános reakció erre.
Viszont van pl tömegspektrometria:
Meg még jó pár fizikai és nem kémiai eljárás amivel kimutatható.
Az oxigén kimutatása:
Parázsló szűrőpapír vagy hurkapálca oxigénbe téve lángra lobban.
A szabad oxigén gázra gondoltam, a kérdésre tényleg nem pontos válasz, igyekszem pótolni!
Ha analitikai kimutatásra gondolsz szerves vegyületek esetében, ott MS (tömegspektroszkópia) ami a vegyileg kötött oxigént kimutatására elsőként gondolni tudok. Ott is olyan fajta, amiben a háttér (levegő oxigénje) kizárható. ilyen például a plazma csatolású atom emissziós spektroszkópia (ICP-AES) vagy szikra/ív spektroszkópia védőgázban, grafitporral elkevert mintával.
Az oldott oxigénre vízben a winkler féle jódos titrálást lehet mondani, de ez nem kémiailag kötött, hanem fizikailag oldott oxigén kimutatásra alkalmas, a vegyileg kötött oxigén kimutatásra nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!