Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Fénytan! Milyen színűnek látom?

Fénytan! Milyen színűnek látom?

Figyelt kérdés

A kérdésem a következő, ha egy narancssárga pólót megvilágítok zöld fénnyel, milyen színűnek látom és miért?

A férjem tette fel ezt a kérdést nekem, mert szoktuk tornáztatni az agyunkat. De azért ez túl nehéz nekem. Hiába bölcsész vagyok. Éppenséggel átolvashatnám a teljes fénytant, de nem biztos, hogy előrébb lennék. Gondoltam a könnyebb utat választom.

Vagy nincs valami egyszerűsített leírás valahol?

2010. jún. 23. 09:56
1 2
 1/12 anonim válasza:
80%
Én úgy gondolom, hogy barnás ^^
2010. jún. 23. 10:30
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

[link]

szerintem fekete

2010. jún. 23. 10:36
 3/12 anonim ***** válasza:
Szerintem próbáld ki.
2010. jún. 23. 10:42
 4/12 anonim ***** válasza:
87%

Hát két módon tudnám megközelíteni (de egyikben sem vagyok 100%ig biztos, bocsi :))

1. (bonyolultabb "fizikusos" szemlélet)

A narancssárga póló azért n.sárga, mert a fénynek csak azt a hullámhosszát veri vissza a zöld fénynek pedig csak "zöld" hullámhossza van.

Gyakorlatban nyílván egyik sem tökéletesen olyan színű. (Tehát a n.sárga is visszaver kicsit kisebb/nagyobb hullámtartományban, meg a zöld fényn se tökéletesen csak a "zöld" a hullámhosszt tartalmazza.

Ha megnézed a színspektrumot: [link]

akkor látod, hogy a zöld és a narancssárga közt a sárga szín van... tehát ha a zöld fénynek van egy kicsit sárgás hullámhosszú összetevője, akkor a narancssárga póló azt a sárgás fényt valószínáleg vissza fogja verni... szóval sárga (de sötét sárga!)...

(Ha tökéletes lenne a póló meg a fény színe is, akkor amúgy fekete lenne, mert semmit nem ver vissza)

2. ("festősebb" hozzáállás)

A narancssárga színt összeadó színkeverésnél piros és sárgából kapod... a zöldet pedig kék és sárgából... tehát van közös szín, amit a narancssárga póló visszaverhet és az a sárga lesz.

2010. jún. 23. 10:45
 5/12 anonim ***** válasza:
73%

4. vagyok... egyébként szerintem is próbáld ki!

Az én fejtegetésem még ha jó is - ami nem biztos -, akkoris elméleti... gyakorlatban a narancssárga pólók nem narancssárgák és a zöld lámpáknak nem zöld a fényük... csak valami olyasmi... :)

2010. jún. 23. 10:47
 6/12 anonim ***** válasza:
84%
Ez egy gyakorlati válasz lehet, csak az tudja aki csinálta és látta is. Ilyen táblázatot nem találsz mert a zöld se egy fény hanem van egy tartománya.A másik meg az hogy itt keveredik az additív és szubtraktív színkeverés ezért semmiféle logikával nem lehet megmondani a végeredményt ugyanis itt nem tiszta fénykeveredés jön létre ezért a megvilágító zöld fény fog dominálni.Ugyanis a narancsszín a fehérrel való megvilágításkor látható ha csak zölddel világítod meg akkor a spektrum többi része nem fog visszaverődni, mert hiányzik, rossz logika ha azt hiszed hogy tiszta összeadódás vagy kivonódás lesz.
2010. jún. 23. 10:54
 7/12 anonim ***** válasza:
73%
10:45 ös tévedsz! Hogy verne vissza sárga fényt ha csak zölddel van megvilágítva?
2010. jún. 23. 10:57
 8/12 anonim ***** válasza:
Én fotós vagyok és van narancs és zöld szűrőm is ezek összetéve barnát eresztenek át, de egy visszavert fényű narancs és egy áteresztett zöld egész más tészta mert a kétfajata színkeverést nem lehet összeadni. A zölddel való megvilágításnál a narancs nem verhet mást vissza mint a zöld egy részét mert csak azt a fényt kapja döntően.
2010. jún. 23. 11:40
 9/12 A kérdező kommentje:

kipróbálnám, de nem lehet csak úgy zöld izzót kapni.

Csak a Tungsram boltjában.

Na mindenesetre, most próbálom értelmezni, amit írtatok.

Köszönöm

2010. jún. 23. 12:02
 10/12 anonim ***** válasza:

10:57-nek

Olvasd át mégegyszer... legalább 3-4szer kihangsúlyoztam, hogy olyan esetről van szó, ahol van közös hullámhossz tartomány...

Értsd: a zöld nem egy hullámhossz, hanem tartalmaz sárgásabb meg kékesebb zöldet is... a narancssárágnál ugyanez a helyzet (sárga és piros) így lehet közös hullámhossz tartomány...

Mindemellett továbbra is tartom, hogy a válaszom szigorúan elméleti, hisz egy valóságos póló nyílván igaziból minden tartományban elég jól visszaver, csak egy adott színűben icipicit jobban, éppencsak annyira, hogy olyan színűnek lássuk.

Tehát HA a fényforrás tökéletes lenne, de a póló "átlagos"... akkor az eredmény egyértelműen zöld lenne... kék lámpánál kék, naracsnál meg kicsit intenzívebben narancs...

2010. jún. 23. 12:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!