Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az ember által érzékelt idő...

Az ember által érzékelt idő múlásának gyorsasága, megegyezik a fény sebességével?

Figyelt kérdés
Ha a távoli csillagok fénye évmilliókig utazik mire szemünkbe ér, vagyis azt látjuk, ami a fény induláskor a csillaggal történt. A fénysugár minden microméteren újabb és újabb időegységen mutatja a teljes informácóis bázist a kiinduló objektumról, vagyis évmilliókig tartó filmet vetít.

2018. szept. 23. 11:15
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

Mert 8 perc amíg ideér a fény, tehát ahogy mondtam mindig a 8 perccel ezelőtti formáját látod.

Most már nem tudom mit nem értesz. A fény nem veszti el az "információt" onnantól, hogy elindult vagy utoljára visszaverődött valahonnan (legfeljebb torzul) függetlenül attól, hogy mennyi időt utazik mire eléri a szemedet vagy egy kamerát ami rögzíti a képet. Illetve az út alatt nem vesz fel új információt se ( az esetleges torzuláson kívül), mivel azzal eleve megváltozna az utolsó dolog amiről visszaverődött. Pl.: A Hold fényét is ugyan úgy a Nap adja (Ahogy ha kimész nappal az utcára akkor is mindent a Nap fénye miatt látsz, ami visszaverődik a dolgokról), de te nem a Napot látod, mivel a fény Holdról verődött vissza utoljára.

2018. szept. 23. 15:37
 12/21 anonim ***** válasza:
Illetve nézzük még ezt a példát: Mondjuk van valaki aki minden nap ír neked egy levelet. A posta 2 nap alatt viszi ki hozzád a feladástól számítva a leveleket. -> Tehát ha ez a valaki hirtelen meghal, akkor te még a halála utáni második napig fogsz tőle kapni levelet. (mert azt akkor adta fel, amikor még élt) Érted?
2018. szept. 23. 15:40
 13/21 A kérdező kommentje:

Én is ezt álítom. A 8-as mondta, hogy nem. Neki szólt a 8perces kérdés.

Szóval benne van a teljes infó?

2018. szept. 23. 16:23
 14/21 anonim ***** válasza:

11#

Hülyeségeket írsz. Nem csak a csillagok bocsátanak ki, fényt. Az emberi érzékelésen kívül is létezik fény, aminek sugárzására bármely abszolut nulla fok feletti anyag képes.

Ha ezt sem tudod, minek okoskodsz itt!

2018. szept. 23. 16:33
 15/21 anonim ***** válasza:
Utolsó, nem mondtam, hogy csak a csillagok bocsátanak ki fényt. (Elve ki mondana ilyet, amikor mind ismerjük a villanykörtét.)
2018. szept. 23. 16:36
 16/21 anonim ***** válasza:

Mit értesz teljes infó alatt? Maradjunk a elvélnél. Ha megírsz egy levelet és feladod postán, amikor valaki olvassa nem élsz benne az az információ ami a között történt, hogy feladtad és megérkezett, de nyilván benne lesz minden amit beleírtál (legfeljebb torzult vagy olvashatatlan formában ha a kézbesítés alatt megsérült).

Úgy képzeld el, hogy a 100 fényévre lévő csillag mondjuk minden másodpercben küld neked egy levelet, ami 100 év alatt ér ide. A mikor ideér, csak az lesz benne ami száz éve abban a másodpercben történt, a következőben meg ami a száz évvel ezelőtti következő másodpercben és így tovább, de nem fogják tartalmazni azt ami azóta történt, hogy elindultak, azt majd egy későbbi levél hozza. Így világos?

2018. szept. 23. 16:41
 17/21 anonim ***** válasza:

Kérdező.

Benne van az infó elejétől a végéig, hogy torzult-e az információ, azt nem tudjuk(a pontatlan érzékelés miatt), a fény torzulhat. Csak nem az időutazás érdekel?

2018. szept. 23. 16:43
 18/21 A kérdező kommentje:

Igen, csak a meglévő fénysugárról beszélek, ami köztem és az objektum közt van. Szemből nézve, a 100évvel ezelőtti objektumot látnám, oldalról a fénysugarat, amit ha féluton elmetszek, 50évvel ezelőtti képet kapnék.

Szemből nézve is kinyerhető az infó a fénysugár távolabbi részéről?

2018. szept. 23. 16:50
 19/21 anonim ***** válasza:

Hát csak úgy tudod elmetszeni, ha közelebből állsz be vele szembe, vagy raksz oda valamit ami képes a fény érzékelésére (ugye ha nem megy be a fény a szemedbe/kamerádba nem fogsz látni semmit belőle), és igen, ha fele olyan távolságra állsz hozzá, akkor a fele olyan régi információval fogsz találkozni. (Mondjuk az 50 évvel ez előttivel, ha 50 fényévről nézed.)

*De a fényt nem tudod felgyorsítani, hogy gyorsabban érjen hozzád miközben te egy helyben vagy, szóval amíg 100 fényévre vagy mindig a 100 évvel korábbi állapotát fogod látni,h a közelebb mész 99 fényévre, akkor a 99 évvel korábbit, és így tovább.

2018. szept. 23. 17:06
 20/21 sadam87 ***** válasza:

A következő kérdést tetted fel:

"A szemembe jutott fény és a fénysugár kiinduló pontja(kibocsátó objektum) közt, a fény tartalmazza a 100 év alatt történt összes információt, ami az objektummal, objektumon történt?"

Erre a válasz nem, mert:

A) Az összes információra kérdeztél rá, márpedig az objektum egy csomó történése nem hoz létre változást az objektum elektormágneses sugárzásában (pl. nem biztos, hogy változik a csillag fénye, ha valamilyen áramlás megváltozik a belsejében (gondolom én, de nem vagyok asztrofizikus)). Illetve lehetnek olyan változások, amiknek a hatása, csak késve jelenik meg az elektromágneses sugárzásban. Pl. a csillag magjában történő változások hatása csak késve jelenik meg a felszínen. (Ha megsemmisülne a Nap, az ahhoz vezető folyamat hatásai pl. nem biztos, hogy rögtön látszanának a Nap fényében, így abban nem volna erről információ.)

B) A csillag nem csak felénk sugároz, te viszont csak a megfigyelő és a forrás közötti fényre kérdeztél. Pl. ha a Nap túloldalán létrejön egy napfolt, arról nem fogunk a Nap felénk jutó fényéből tudomást szerezni (maximum szondákkal, vagy ha kivárjuk, míg a napfolt felénk fordul).

(Lehet, hogy igazából nem erre voltál kíváncsi, de én a feltett kérdésre válaszoltam.)

(Még egy megjegyzés, bár azt hiszem, a kérdés lényegét ez sem érinti: a fény egy része el is nyelődhet, vagy szóródhat, így annak az információtartalma a megfigyelő számára elveszhet. Például a légkör elnyeli az ultraibolya sugárzás nagy részét, így ezt (és sok más sugárzást is) általában az űrből szokták vizsgálni.)

2018. szept. 23. 17:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!