Ha az élet kialakulásának valószínűségéről beszélnek, akkor minig a lakható bolygók számával dobálóznak, hogy az miylen nagy. De nekem az az érzésem, hogy sokkal fontosabb az, amirős sose esik szó, lásd alább?
"Hibásan gondoljuk azt, hogy már a rajtnál minden körülmény arra játszott, hogy a leendő első győzzön."
Nem kell így lennie, de én a valószínűségekről beszélek, és éppen az a kérdés, hogy minden esetben ő lett volna az első, vagy szerencséje volt?
"Lehet, hamarabb kialakult volna értelmes élet dinókban, ha nem jön az a meteor."
Ez elég világos tudományos tény szerintem, hogy erre nincsen lehetőség. A dínók túl nagy méretűek, ráadásul az ő életterükben nincs is lehetőség nagyon arra, hogy eszközhasználattal és intelligenciával felülkerekedjenek a nyers erőn, stb.
"Persze, rajtad kívül még soha senki nem gondolkodott ezen. Te vagy az első. Én jelöllek is a Nobel díjra."
Ezt nekem mondod, azaz a kérdezőnek? Természetesen nem gondolom, csak sok ilyen beszélgetésben vettem részt, és többnyire sokkal fontosabb tényezőnek tartják az élhető bolygók arányát/számát. A kérdésem lényege pedig az lett volna, hogyha ismersz ilyen tanulmányt/cikket/könyvet, ami ezzel foglalkozik, akkor belinkeljed és ne pedig ironizálj, és úgy csinálj, mintha ismernél ilyent, miközben nem.
"hogy az élettelen dolgok is részei lehetnek"
én eddig se gondoltam másként, az evolúció egy jól megfogalmazható matematikai dolog, az élő, élettelen sokkal homályosabban definiálható. Evolúciója van a társadalomnak, a mémeknek, a technikának is.

"ez feltétlenül szükséges volt szerintem, és pont megfelelő méretűnek kellett lennie"
A meteor becsapódás csak egy a milliónyi hatásból, ami az értelmes élet kialakulásához vezet, és ezek még csak nem is feltétlenül szükséges feltételek, mert sok más úton, más hatások sorozataként is kialakulhatott volna. A lényeg, hogy nem állíthatsz olyat, hogy az intelligens élethez adott méretű meteornak be kell csapódnia, X fajnak majdhogynem ki kell pusztulnia, stb. Nincsenek ilyen feltételek, sőt még az is lehet, hogy a meteor nélkül pár millió évvel korábban alakult volna ki az emberi (vagy bármilyen) civilizáció.
"értem én , hogy nem voltam pontos, de ilyen hülyének egyetlen embert sem nézhetsz a földön"
Ezt tedd fel külön kérdésként, kíváncsi leszek a válaszokra. :))
Nagyon nem voltál pontos, sőt egyértelműen életről írtál. Ebben a topikban ne csodálkozz, ha valaki arra válaszol, amit kérdezel, és nem arra, amit kérdezni akartál.
"ezek még csak nem is feltétlenül szükséges feltételek, mert sok más úton, más hatások sorozataként is kialakulhatott volna"
ez most egy vélemény, érzés, vagy valamivel alá tudod támasztani?

Te nem az élet kialakulására, hanem az értelmes/civilizációt alkotó élet kialakulásáról beszélsz, annak meg messze összetettebb feltételei vannak egy lakható bolygónál vagy a dinoszauruszok kihalásánál. (Pl. a bolygón meg kell lenniük a tűz körülményeinek, aztán kell egy intelligens, csoportban elő, szárazföldi állat, ami képes alapszintű eszközhasználatra és olyan helyzetbe kell kerülnie, ahol már nem tud túlélni a megszokott módon, és "olcsóbb"/"egyszerűbb" és kivitelezhető legyen számára az intelligenciáját fejlesztve az eszközkészítésre "rágyúrni" és úgy alkalmazkodni, mintsem arra, hogy a testfelépítése alakuljon át, ezen kívül meg kell tanulnia bánni a tűzzel, amihez a megfelelő nyitottsággal bíró egyednek kell lennie a megfelelő helyen + szüksége is kell legyen a tűzre, hogy a használata közben véletlen rájöhessen, hogy az étel sütve jobb, és így nagyobbra nőhessen az agya, és akkor még arról nem is beszéltünk, hogy jó lenne ha nem halna ki közben valami természeti katasztrófában vagy járványban.
Az egysejtű élet kialakulásának esélye tényleg elég nagy a lakható bolygók számát tekintve, de azok "unalmasabbak" is, egyáltalán nem dobnék hátast ha holnap találnánk valahol néhányat, mert szerintem egy átlagembernek semmi érdekes nincs az ilyen típusú földönkívüli életben.

Értem. Nos érzésekkel és szerintemekkel nem lehet versenyre kelni, úg bármi lehetséges, meg az ellenkezője is, sőt egyidejűleg.
Ha tudományos szemszögből nézzük, az persze más. Akkor az életkialakulásának valószínűsége és a lakható bolygók száma két független esemény. Az élet itt kialakult, pont, nincs további észrevétel. Hogy másutt is kialakulhatott-e, az tényleg függ a lakható bolygók számától, mégpedig minél több van, annál valószínűbb, hogy valahol még van élet. De arról nem beszélünk, hogy az miféle, sőt, arról se, tényleg van-e. Csak arról: lehet!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!