Fejre ugró pörgettyű?
Kedves válaszolók!
Én már igen sok helyen kerestem az interneten, és a google -vel is, de számomra kielégítő választ nem kaptam.
A viszonylag legtöbb információt -amely megbízható forrásból származik - itt találtam:
De nem szerepel a magyarázat, pusztán annyi, hogy a súrlódási erő nyomatéka játszik döntő szerepet.
Hasonló módon egy alapszíntű egyetemi tankönyvben is csak ehhez hasonlót találtam.
Elképzeléseim természetesen vannak.
A kérdést pedig azért tettem fel, hátha kapok egy magyarázatot.
Szia, otthon megnézem az egyetemi tankönyveimet meg jegyzeteimet, mert sajna nem emlékszem többre, mint amit Te is írtál... (Múltkor már láttam a kérdést és meg akartam nézni, de kiment a fejemből)
Bocs az offért, de ha a kérdés a "megválaszoltaim" közé kerül, akkor talán nem felejtem el megint. :)
Én úgy gondolom, hogy amikor megpörgeted ezt a pörgettyűt, mivel a tökéletes gömbszimmetriát megsérted a kis pöcökkel, kis zavar (ún. perturbáció) hatására is látványos változás megy végbe. Innen a pöcök oldalra fordulása. Amikor már kimozdult a függőleges tengelyéből természetesen a tehetetlenségi erők is hozzájárulnak, hogy gyakorlatilag soha ne kerülhessen vissza a kezdeti helyzetbe. A súrlódás nyomatéka pedig az átfordulást segíti olyan módon, hogy ha tegyük fel a pöcök a vízszintes síkban körmozgást végez, akkor aszimmetrikus a pörgettyű. A kisebb nyomaték kedvéért (mint a műkorcsolyázó miközben forog és behúzza a karját) szeretne a forgás tengelyéhez közelebb kerülni, de felfelé nem mehet, így lefelé indul el.
Nagyon kimagyarázott és kicsit nyakatekert válasz, de talán valami hasznos csak van benne.
amúgy szerintem, megvan a pontos matematikája.
üdv
Az én elképzelésem a következő:
Ez a pörgettyű egy súlyos pörgettyű. Tehát saját súlyánál fogva egy plussz nyomatékot fejt ki, aminek hatására következik be a precesszió.
De a pörgettyű "gömbi" része ezért nem egyetlen egy pontban érintkezik az alátámasztással, hanem egy kör vonal mentén járna az érintkezési pont. Ez történne, ha nem volna súrlódás.
Viszont a súrlódás hatására a pörgettyű csillapodó forgómozgást végez.
Ennek hatására a pörgettyű szimmetriatengelye és az alátámasztás normálisa által bezárt szög növekszik.
A "gömbi" rész és az alátámasztás érintkezési pontja pedig nem körvonal - mentén helyezkedik el, hanem egy spirális görbe mentén.
Tehát a pörgettyű folyamatosan "dől el" az asztal felé.
De vajon miért áll utána fejre? Mi által van az energia biztosítva?
Továbbá egy érdekes dolog a következő is:
A fejre állás után a pörgettyű sulypontja magasabbra kerül.
Nyugalmi állapotban akkor van egy test stabil egyensulyi állapotban, ha a test potenciális energiájának az adott helyzetben minimuma van. (Lagrange - Dirichlet - tétel)
A forgó állapotban pedig a pörgettyű azt mutatja, hogy stabilabb a forgó test, ha a súlypontja magasabban van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!