Másodfok egyenletrendszer?
Van-e egy másodfokú egyenletrendszer megoldására egy algoritmus?
Olyan mind például a lineáris egyenletrendszerre a Gauss elimináció?
Oké köszi.
De akkor például egy 5x5-öset hogyan lehetne megcsinálni?
Nagyon egyszerű!
Vegyük például a
a11*x1^2+a12*x2^2+a13*x3^2+a14*x4^2+a15*x5^2+b112*x1*x2+b113*x1*x3++b114*x1*x4+b115*x1*x5+b123*x2*x3+b124*x2*x4++b125*x1*x5+b134*x3*x4+b135*x3*x5+b145*x4*x5=0
Na még négy ilyen, csak az a1 helyett a2,3,4,5 van, a b1 helyett ugyancsak
az elsóből kifejezed az x1-et a másodfokú eyenlet megoldóképletével, és behelyettesíted a maradékba, így már csak négy egyenleted van.
Ezt folytatod míg kész nem vagy a megoldással. Kicsit strapás.
De én ez nekem programozás miatt kellene.
Szoval valami általánositás
Ez egy speciális nemlineáris egyenletrendszer, amelynek kivételesen létezik analitikus megoldása.
De nemlineáris rendszerekre általánosságban nem létezik olyan egzakt elimináció, mint a lineáris rendszerekre!
Nemlineáris rendszerekre numerikus megközelítő algoritmus kell!
Algebrai egyenletek numerikus módszerei néven kereshetsz.
De mondok neked én is néhányat: Banach-féle fixpont iteráció, intervallum-felezési módszer, lineáris interpoláció, Newton-Rapson módszer, stb.
Ezek közül a Newton-Rapson módszer a legjobb, az nagyon sok esetben konvergál. De pl. a fixpont-iterációnál egy f(x)=0 egyenletben f-nek kontrakciónak kell lennie, azaz minden t1, t2 esetén (t1<t2), amelyre f értelmes, fenn kell álnia az |f(t2)-f(t1)|<L*|t2-t1|, ahol L a Lipschitz-féle összehúzási faktor, és L<=1 feltétel szükséges a konvergenciához.
Nyilván a te egyenletrendszeredben x alatt egy vektort kell érteni, így a konvergencia vizsgálatához egy alkalmas normát kell használni. De majd a metrikus tereknek majd utánanézel...
Ez általában a numerikus matematikai szoftverekbe már benne vannak, szóval nem kell leprogramoznod.
De ha megcsinálod pl. c++ ban, az is biztos tanulságos lesz.
Néhány napja egy hasonló kérdésnél kifejtettem, hogy lehet kezdőértéket választani.
Keress vissza!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!