Miért nem lehet a hang sebességét megváltoztatni azonos közegen belül?
"as it propagates through an elastic medium (wiki)."
Vagyis ahogy áthalad a közegen. Akkor mihez képest, bmeg? Kertkapuhoz?
:D
21: azt kértem tegyél ide forrást, hol olvastad a magad verzióját.
A sebesség relatív fogalom. Mindig úgy értelmezendő, hogy valamihez képest, igen, például a kertkapuhoz. Vagy a vadmalacokhoz.
Egy autó sebességét lehet értelmezni az úthoz vagy a traffipaxhoz képest, de lehet értelmezni a Holdhoz, a Naphoz vagy a CMBR -hez képest is. Az utóbbiakat nyilván nem szoktuk használni, azok inkább a kozmosz eseményeire, csillagászati sebességekre van fenntartva.
Isten bizony nem értelek, mit akarsz.
A hangsebesség a hangot keltő hullám haladási sebessége A KÖZEGBEN.
Tehát a közeghez képest.
Semmilyen más értelmezésnek nincs értelme.
Ha bármi másra vonatkozna, akkor meg kéne adni, mire.
A frekvencia és a hullámhossz összefüggésében is a közeghez képesti sebesség szerepel, csak azzal működik, semmilyen más értelmezésnek nincs helye.
Arról nem tehetek, hogy nem vagy képes értelmezni az angol wikit, pedig te linkelted.
De akkor itt a magyar.
A hangsebesség a hanghullámok terjedési sebessége egy meghatározott közegben.
Direkt trollkodsz, vagy csak ennyire nem vagy képes beismerni, hogy tévedtél?
Azt a definíciót tedd ide amely téged támaszt alá, tehát ezt:
"A hangsebesség a hangot keltő hullám haladási sebessége ÁLLÓ, NEM MOZGÓ, nem forgó, tájfun és ciklonmentes közegben."
Ha ilyen kitétel nincs akkor a hangsebesség függ a közeg állapotától.
Úgy szokás mérni, hogy a közeg nyugodt. De ha a közeg mozog akkor a hang sebessége is változik. Mint akkor is ha melegebb a levegő. Ezen vitázol.
"A hangsebesség a hangot keltő hullám haladási sebessége ÁLLÓ, NEM MOZGÓ, nem forgó, tájfun és ciklonmentes közegben."
Mi a fenéért lenne álló?
Tényleg nem fogod fel. A hangsebesség a hullám haladási sebessége a KÖZEGBEN, a közeghez képest.
Az hogy te az A-ból B-be fújó 200 km-es szélben a hangot hangsebesség +200 km/h sebességgel kapod a füledhez, az NEM a hangsebesség.
Isten bizony nem tudom, mit kezdjek veled.
Tutira csak trollkodsz.
25: "..a közeghez képest."
Ezt kértem tőled, hol láttad leírva, hogy a közeghez képest. Mert a mozgó közeg is közeg. A sebességet sokmindenhez lehet viszonyítani és az akkor is sebesség marad, csak más lesz az értéke. A hangsebesség is sebesség.
"Ezt kértem tőled, hol láttad leírva, hogy a közeghez képest."
Mire
vonatkozik
a
hullámhossz
és
frekvencia
összefüggésének
képlete?
A qrva kerkapu sebességére?
Mi a xart akarsz ennél egyértelműbbet?
Befejeztem, mert van jobb dolgom is, mint trollt etetni.
27: Ok, nincs leírva sehol, látom nem találod.
De. Egy turbulens, áramló, kavargó levegő közegben terjedjen a hang. Terjedhet? Vélhetően.
Mérhető ez a hangsebesség? Igen, v = s/t
Mihez méred? Semmit nem ér a "közeghez képest" erőszakoskodásod.
Igen, a kertkapuhoz képest. Odateszel egy érzékelőt és s távolságban durrantasz. Méred a t időt, megkapod a sebességet. v = s/t
Közben meg azt csinál a levegő amit akar. Nyugi.
#28: miért beszélsz megint másról?
Azt állítottad, ha A-ból B-be fúj a szél, akkor az hozzáadódik a hangsebességhez és a hangsebesség kifejezésbe beleértendő.
És ez marhaság.
A turbulens körülmények közti viselkedés más téma, de ott sem valami külső ponthoz képesti sebességek számítanak, hanem ezek egymáshoz képesti sebessége, legfeljebb az a bázisa a sok jelen lévő eltérő légsebességnek.
És ott a hangsebesség így is úgy is fluktuál, hiszen a NYOMÁS, ezzel a légsűrűség is.
Szóval a turbulens áramlásban sem a kertkapuhoz számít a hangsebesség.
Hiába erőlködsz.
29: Azt kértem tőled, hol láttad leírva, hogy a közeghez képest.
Pl a turbulens áramlásban hol láttad leírva, hogy a közeghez képest lehet csak megmérni a hang sebességét.
Ezt te kitaláltad és beképzeled magadnak, hogy csak ez lehet a hang sebessége. De a sebesség relatív, bármihez képest meg lehet adni a sebességet.
A forrongó közeghez képest meg nem is lehet megadni a hang sebességet mert minden pontja állandóan változik, mozog.
A Jupiteren fújó szelekben például hogy mérnéd a hang sebességét ahol minden mozog?
Ok, hol láttad leírva, hogy a sebesség csak a (esetleg mozgó) közeghez képest értelmezhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!