Mi történne a fénnyel, ha?
Köszönöm,hogy időt szán kérdésemre! Egy érdekes filozófiába keveredtem és érdekelne az okosoktól a megfelelő válasz. Feltételezzük hogy a fény sebessége 1 méter/sec. Egy lámpát be rakok egy 2*2m-es szobába pont középre. Bekapcsoláskor a lámpa azonnal világít,el hanyagolható a felfutási ideje. A lámpát pontosan 1 másodpercig bekapcsolva hagyom,aztán le kapcsolom. Amint le kapcsoltam,mi fog történni a fénnyel az első 1 méteren,illetve a második méteren?
Értelmes válaszokat nagyon köszönöm!
Válaszokat köszönöm!
1vagyok
Ha 2x2 es te a kozepere teszed, akkor milyen második méterröl beszélsz?
Valahogy nem tudom összerakni
Most vagy hülyék vagyunk, vagy annyira triviális a válasz, hogy azért nem értjük...
Talán halad a fény?
Mivel a 2*2-es szba legközepén van, így 1m van mindenfele a lámpától. A lámpa területe gondolom elhanyagolható ( mert akkor ugye nincs teljesen 1m a falig). Felkapcsolod a lámpát, majd a fény elkezd haladni. 1 sec után eléri a falat, így a teljes szoba fényben lesz. Viszont ugyan akkor le is kapcsolódik. Tehát teljesen kivilágítva 1 sec-nél lesz. Miután lekapcsolódott a lámpa, megszűnik a fényforrás, így fokozatosan elsötétül a szoba. De nem egyszerre. Kikapcsolástól számított 1 sec után lesz teljesen sötét újra a szoba.
Ennek a működését ahhoz tudnám hasonlítani, mint mikor a boltokra egy úszószöveges tábla van erősítve, különféle szöveggel pl: Akció: 200ft egy korsó kőbányai. Ugye ez a szöveg jobbról elkezd úszni balra, majd mikor elérte a szélét fokozatosan eltűnik. Ugyan ez játszódni le a fénnyel.
Remélem érthetően írtam le, na meg hogy nem is hülyeséget :)
Én gyanítom, hogy ez a kérdés ugyanarra akar kilyukadni, mint az eggyel feljebbi kérdés, hogy láthatunk-e kihunyt csillagot. Ugyanaz a mechanizmus, amiben viszont az égvilágon semmi filozófia nincs, ez színtiszta fizika.
Ott #4-esként válaszoltam, ugyanaz érvényes itt is. Idődilatáció. Ha a fény sebessége ebben az elképzelt világban is a sebesség felső korlátja, akkor a foton szemszögéből (fénysebességgel haladva) az azonnal, 0 mp alatt eléri a falat, így világít még a lámpa, amikor az utolsó foton becsapódik a falba (számára nem telik el az 1 mp). Külső megfigyelőként (a szobában állva) viszont úgy tapasztalod, akár csak ha egy vízsugár lenne a valós körülmények között. A lámpa már kialudt 1 másodperce, amikor az utolsó foton eléri a falat. Szimultaneitás relativitása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!