Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért mondja azt az idősebb...

Miért mondja azt az idősebb generáció, hogy az ő idejükben rendesen voltak évszakok?

Figyelt kérdés

Rengeteg 1980 előtt született embertől hallom, hogy azt mondják hogy az ő idejükben még normálisan voltak évszakok, télen hó volt december elejétől február végéig, nyáron meleg volt, de 30 fok ritkán! fordult elő. De a hőmérsékleti szélsőértékeket és az időjárási visszatekintőket nézve nekem valahogy nem igazán tűnik úgy, hogy régebben minden tökéletes lett volna évszakok időjárását illetően...

Vegyük pl. a 2013 márciusi, vagy akár az idei márciusi hóesetet... elvileg 10 évente előfordulhat ilyesmi, és ráadásul volt hogy áprilisba is havazott (egy idősebb ismerősöm szerint még májusban is). De ha már régen is voltak ilyen szélsőségek, akkor miért adják be úgy az emberek hogy akkor rendesen megvoltak az évszakok?

2018. júl. 13. 20:59
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Meg még kitérve jobban a részletekre, ahogy mondtad azt az r betűs dolgot hogy azon hónapok amikbe van r betű nem szabad a földre ülni... nos, igen, szeptemberben valóban van, de akárhogy is nézem, a szeptemberi átlaghőmérséklet minden esetben 15 fok felett van, ami nem igazán tűnik olyannak amitől ne lehetne ilyesmit csinálni. Sőt, májusban nincs r betű, ezekszerint akkor ezen mondás szerint akkor lehet, viszont bárhogy is nézem a szeptemberi átlaghőmérésklet mindenhogy magasabb a májusinál... ezért találom érdekesnek :D

(hozzáteszem, szeptemberben az a normális szerintem, ha országszerte egyetlen egyszer sem csökken 0 fok alá a hőmérséklet a hónap 30 napjában)

2018. júl. 14. 22:19
 12/13 A kérdező kommentje:
Ja és kihagytam, hogy azért hivatkoztam az átlaghőmérsékletre, mert az nem az utóbbi 5-10 év átlaghőmérséklete, hanem az utóbbi 100-200-é
2018. júl. 14. 22:20
 13/13 anonim ***** válasza:

Azért mondják, mert statisztikusan igaz.

Egy egy évre fölösleges bármit mondani, mindig voltak hideg nyarak, meleg telek. Azonban 30-40 évvel ezelőtt kiszámíthatóbb volt az időjárás, tehát jobban volt benne rendszer. Ez azt jelenti, hogy például május végén, vagy szeptember végén érdemes volt kirándulni, szabadtéri programot készíteni akár egy-két hétre. Tízből, húszból talán egy nem jött be. Az utóbbi évtizedben egy hónapra előre nem lehet jósolni. Tízből, ha egy jön be. Ez a döntő különbség.

Egyébként akkor is volt olyan április, mikor volt hó, és olyan december, mikor nem kellett télikabát. Csak ez ritka volt.

2018. júl. 14. 23:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!