A Föld tömege inkább fogy, vagy inkább nő?
Ha jól tudom, a meteoritok miatt lassan nő a tömege, ez a legmeghatározóbb hatás. Nem is kell, hogy nagyobb darabok a földre essenek, a lassan ereszkedő kozmikus por is hatalmas tömeget jelent évente.
..Egy linket is találtam:
"By one estimate, as much as 40,000 tons of cosmic dust reaches the Earth's surface every year"
40 ezer tonna kozmikus por évente, ami nem becsapódik, csak simán leülepszik a légkörön keresztül.
30 kilót híztam 5 év alatt....
Akkor szerinted ?
Én meg utoljára kb. 30 éve voltam 30 kilóval kevesebb, mint most :) De ez nem jelent semmit, mert te is, én is annyival vagyunk többek, amennyivel kevesebb a bolygó tömege, hiszen mi a bolygó tömegéből hízunk.
Kérdező, igen, a tömegmérleg pozitív a Föld javára, kevesebb szökik mint amennyivel növekszik. De ettől nem kell megijedni, nem ennek a plusz gravitációs hatásától válsz majd egyre fáradékonyabbá a következő 20-50 évben :) A Föld által az elmúlt egymilliárd év folyamán begyűjtött anyagtól is csak töredék százalékban nőtt a bolygó tömege.
Itt egy másik "vélemény":
Erre nyugodtan kiírhattál volna egy új kérdést, de ha már itt van:
Ha a benzint elégeted, abból javarészt víz és széndioxid keletkezik. A végtermék tömege pedig pont annyi lesz, mint a felhasznált benzin és az elégéséhez szükséges oxigén tömege.
A folyamatban energia szabadul fel, aminek java része hővé (a súrlódási és egyéb veszteségek miatt) kisebb része mozgási energiává alakul egy autó esetén. Aztán amikor az autó megáll, akkor a mozgási energia is hővé alakul.
Ezek az energia-átalalkulások nem járnak tömegváltozással. (illetve igen, de annak a mértéke teljességgel elhanyagolható)
Az eredeti kérdéshez:
Itt azt írják, hogy a Földre hulló meteoritok évente 30 000 - 100 000 tonnával növelik a Föld tömegét.
Ugyanakkor az elszökő atmoszféra évente kb 95 000 tonna csökkenésért felel.
Valamint radioaktív bomlásból származó szubatomi részecskék, amik elhagyják a Földet évente kb 15 tonnával csökkentik a Föld tömegét. (nem részletezi, de szerintem itt a béta bomlásban elszökő neutrínókról van szó)
Az emberiség által világűrbe juttatott tárgyakról ez a cikk nem ír. De minden amit alacsony Föld körüli pályára küldünk, az előtt utóbb visszatér a felszínre. GEO-ra és azon túra küldött dolgok össz tömege szerintem úgy 5-10 tonna lehet évente.
Szóval a mérleg valószínűleg negatív.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!