Ezeket miben kell kifejezni?
Populációdinamika:
b (születési ráta)
d (halálozási ráta)
r (b-d) (malthusi paraméter)
K (telítési szint)
t (nem tudom mit jelent)
Szóval ezeket hogyan kell kiszámolni és mi a mértékegységük (ha van)?
Nagyon hálás lennék annak, aki leírná!
lemaradt:
e (szintén nem tudom, hogy mit jelöl)
Jegyzetem sajnos nincs, egyelőre csak ez van (de ez inkább populációgenetika):
De, csak mondjuk van az exponenciális növekedés egyenlete
dN/dt=rN akkor ide miként helyettesítem be a t-t (vagy a d-t)?
1.: Az egyenletben nem szerepel a d.
2.: Ez egy differenciál-egyenlet. Azt "mondja", hogy az N(t) függvény t szerinti deriváltja (meredeksége) r*N(t). Ennek a megolsása az N(t)=C*exp(r*t), ahol C egy konstans, amit egy kezdőfeltételből tudsz meghatározni, például abból, hogy tudod N értékét egy adott időben.
Ööö... egy kicsit durva hiányosságoknak tűnnek. Meg főleg az, hogy nem sikerül utánanézni.
b illetve d: Az egy főre eső születések/halálozások száma időegység alatt. Mértékegység: 1/időegység (pl. 1/év)
r: itt gondolom azt akartad írni: r = b-d, mert ahogy felírtad, elég érthetetlen. Másként reprodukciós rátának hívják (az időegység alatti egy főre eső populációméret változás). Mértékegység értelemszerűen mint fent.
K: egyensúlyi egyedszám (a környezet eltartóképessége) mértékegység remélem értelemszerű.
"Jegyzetem sajnos nincs, egyelőre csak ez van (de ez inkább populációgenetika):"
Manapság tényleg elképesztően nehéz hozzáférhető egyetemi jegyzetet/könyvet találni. Google 1. találata populációdinamika címszóra, kb. 12 másodperc keresés:
@5: Oda sem a t-t, sem a d-t nem kell behelyettesítened. Ahogy írták előttem, az egy differenciálegyenlet.
dN/dt N első idő szerinti deriváltját jelenti. Olyasmi ez, mintha delta t lenne ott, vagy középiskolából pl gondolj a gyorsulásra: a = delta v/ delta t - akkor sem akarsz deltát behelyettesíteni, hisz az csak a változást jelenti, nem valami behellyettesíthető dolog. A d az ugyanaz, mint a delta, csak annyi történik, hogy naaaaagyon kicsi az a változás (végtelenhez tartóan, infinitezimálisan kicsi). Szóval a per dt az infinizezimálisan kis idő alatt történő változás.
Mojjo
Köszönöm szépen, így már érthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!