Egy faág mennyi idő alatt bomlik le?
függ a fa fajtájától (mennyire üreges/tömör/puha/nedvszívó)
függ a talajtól (mennyire savas, nedves, agyagos stb., milyen baktériumok élnek benne, vannak-e benne állatok, milyen mélyre temeted, milyen a hőmérséklete a talajnak)
függ attól, hogy mit tekintesz lebomlásnak (pl. földszerű anyaghoz képest a faszént mennyire tekinted lebomlot fának, vagy a sűrű mocsárban elkeveredett faanyagot?)
tippem szerint átlagosan 1-5 év kellhet hozzá, lehetnek ettől jelentősen eltérő kivételek, bár nem igazán értek az ilyesmihez.
Olvasgattam kicsit. (Várhatóan) arról nem találtam semmit, hogy egy ág mennyi idő alatt bomlik le, de arról igen, hogy egy egész fa(!). Szerintem nagyon érdekes. Kimentek a kutatók az erdőbe és különböző állapotú kidőlt fákat feljegyeztek (ötös skálán osztályozták őket), majd 5 év múlva elegánsan visszatértek. Egy matematikai modellt alkottak, ami alapján kiszámolták, hogy az öt éves bomlás alapján a teljes lebomláshoz mennyi idő szükséges. Ami szerintem izgalmas, hogy az első válaszoló által említett tényezők mellett (klimatikus viszonyok, a növény faja) a legjelentősebb faktor az hogy a fatönk hány darabból áll, mennyire van feldarabolódva, széttöredezve. Ugyanis minél nagyobb az "érintkezési felület" a környezettel, annál több szaprofita (lebontó) mikroorganizmus tud rajta megtelepedni, azaz annál gyorsabb a bomlás. Ez persze egy ágra is igaz lehet, bár nem tudom, hogy van-e értelme ezt a tényezőt figyelembe venni. Szóval ha erdőben jártok, nyugodtan daraboljátok fel a kidőlt tuskót! :D
Egyébként itt a cikk, ha érdekel valakit:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!