A LUCA (The last universal common ancestor) miért nem az első élőlény?
#6,7,8:
A LUCA testvérei nem feltétlen haltak ki. Ők vagy a leszármazottaik párosodhattak LUCA-val vagy a leszármazottaival, ettől nem feltétlen szűnik meg LUCA LUCA tulajdonságúnak lenni.
Ha már a nyelvtanba megyünk bele:
"Rendben, csak ilyenkor úgy kell mondani, hogy az EGYIK ősöd."
Fáj az ujjam. - Fáj az egyik ujjam.
Ő magyar állampolgár. - Ő az egyik magyar állampolgár.
Piros az autó. -Piros az egyik autó.
Nem hiszem, hogy az első ne volna helyes, és értelmezhető. Nyilván mindenkinek elég sok őse volt.
De ha már itt tartunk:
"ugyanis NEM ők voltak minden mai ember őse!"
Ez az állítás így nem igaz, hiszen ebből az következik, hogy nem minden embernek (vagy egyiknek sem) voltak ősei. Helyesen:
Nem CSAK ők voltak minden mai ember őse.
És akkor még pár apró pontosítás a 17. válaszhoz.
"A mitokondrium csak az energiát termeli, minden mást a saját DNS-ed kódol."
A mitokondriális DNS nem saját DNS? Pontosabb lett volna a "sejtmagi DNS" kifejezés.
"Azt pedig nem az ős Éva adta, hanem az ő kortársai."
Mondjuk nem csak a kortársak, hanem a mitokodnriális Éva is örökített sejtmagi DNS-t. Persze lehetséges, hogy ebből mára nincs meg semmi, de ezt biztosra mondani nem lehet.
"Nyilván mindenkinek elég sok őse volt."
Ja, ja.
Kivéve, ha valaki a Bibliát olvassa, mert ott csak egy. Mit ad isten, itt is Évának hívták ezt az őst.
Ezért kellett a megkülönböztetés.
"Ők vagy a leszármazottaik párosodhattak LUCA-val vagy a leszármazottaival, ettől nem feltétlen szűnik meg LUCA LUCA tulajdonságúnak lenni."
Ebben az esetben az összes lény LUCA-nak tekintendő. Mint a 8. válaszomban is írtam, a LUCA nem feltétlenül egy egyed volt. Ha létezett már például ivaros szaporodás (vagy annak megfelelő folyamat), akkor a LUCA legalább egy populáció kellett legyen (ahogy az emberiség sem vezethető vissza egyetlen emberpárra, csak (legalább) egy populációra), de az is lehet, hogy a LUCA egy teljes életközösség volt, amiben (viszonylag) gyakran ment végbe horizontális géntranszfer (Woese, 1998)
Bár az angol wikipedia azt írja, ezt a hipotézist mára lényegében megcáfolták...
(az alfejezet utolsó bekezdése)
az ott hivatkozott cikk (Theobald, 2010) szerintem nem erre vonatkozik, csak az élővilág közös eredetét erősíti meg, de nem azt, hogy csak egyetlen fajtól/egyedtől származik. Persze feltételezve, hogy a közösség tagjai között jelentős horizontális géntranszfer volt, így kvázi egy fajként kezelhetők ilyen szempontból. (De csak átfutottam, könnyen lehet, hogy félreértem.)
Például ebben a cikkben is írnak a korai horizontális géntranszfer jelentős szerepéről, pl. a 8.3 alfejezetben (Egel, 2012):
> > "Ők vagy a leszármazottaik párosodhattak LUCA-val vagy a leszármazottaival, ettől nem feltétlen szűnik meg LUCA LUCA tulajdonságúnak lenni."
> Ebben az esetben az összes lény LUCA-nak tekintendő.
Nem feltétlen. Ha nem párosodnak LUCA összes gyerekével csak néhánnyal, akkor nem lesznek LUCÁk.
Rajzold le gráfon.
Aha, érte mire gondolsz. Amit mondasz, valóban igaz.
Ugyanakkor erre írtam, hogy amikor a LUCA-ról beszélünk, általában nem egy konkrét egyedről beszélünk. Még arra sincs garancia, hogy volt konkrétan ilyen egyed, ha meg volt is, visszakeresni meg lehetetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!