A LUCA (The last universal common ancestor) miért nem az első élőlény?
"miért nem voltak egy "pár"?"
Mert két teljesen különböző dolgot örökítettek, amelyiknek semmi köze nem volt egymáshoz.
És ne keverd össze a LUCA-val: ugyanis NEM ők voltak minden mai ember őse!
Csak és kizárólag minden mai mitokondrium, ill. Y kromoszóma őse voltak ők.
Az össze többi mitokondrium ill. Y kromoszóma MÁRA kipusztult. Ez azt jelenti, hogy a múlt században még élhetett olyan ember, akinek nem ők voltak az ősei (ebből a szempontból), hanem egy még régebbi Ádám vagy Éva.
"És ne keverd össze a LUCA-val: ugyanis NEM ők voltak minden mai ember őse!"
Dehogy nem! Ha nem lettek volna minden mai ember őse, hogyan örökíthették volna nekik a mitokondriumot, illetve az Y kromoszómát?
Az viszont igaz, hogy nem ők voltak az összes mai ember utolsó (!) közös őse(i).
(És természetesen az sem kizárható, bár kevéssé valószínű, hogy van olyan ember, aki nem tőlük örökölte a mitokondriumát/ Y kromoszómáját, csak nem sikerült még megtalálni.)
"Ha nem lettek volna minden mai ember őse"
Nem, nem.
Az ősei KÖZÖTT voltak. Rajtuk kívül még volt pár millió őse minden egyes mai embernek abból a korból. Gyakorlatilag az egész népcsoport, esetleg több népcsoport is. Vagy akár az egész akkori emberiség.
"Rajtuk kívül még volt pár millió őse minden egyes mai embernek abból a korból."
Nyilván. (Bár a milliós nagyságrendben nem vagyok biztos.) De ez nem cáfolja az állításomat: ők minden mai ember ősi (felmenői) voltak. Az, hogy ők minden mai ember ősei, nem jelenti azt, hogy (abból az időből) csak tőlük származik minden ember.
Itt írják is, hogy a mai emberek utolsó közös őse kb. 3000 éve élhetett becslések alapján, de semmiképp sem korábban, mint a mitokondriális Éva és az Y kromoszómás Ádám. (Másképp fogalmazva, ők kizárólag anyai, illetve apai ágon nézve az utolsó közös ősök.)
Nem.
Mivel az emberekben levő DNS 99.99%-át NEM ő adta.
Márpedig ez számít. A mitokondrium csak az energiát termeli, minden mást a saját DNS-ed kódol.
Azt pedig nem az ős Éva adta, hanem az ő kortársai.
Ha azt mondom, hogy teszem azt Kossuth Lajos volt az ősöm (tudtommal nem az), az nem azt jelenti, hogy csak tőle kaptam (az adott generációból) DNS-t.
Mellesleg ha a teljes emberiséget egyetlen egyedet akarjuk visszavezetni, akkor elég sokat kell visszamenni (legalább a többsejtűség megjelenése előttre).
"Én idáig úgy értelmeztem, hogy a mitokondrium csak egy vonal, amit le lehet követni (hiszen csak az anya örökíti). Mitokondriuma mindenkinek van, szóval ha elég sokáig követjük a generációkon, akkor egy emberhez jutunk, nem?"
De.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!