Hogyan lehet kivonni bármiféle növénynek a nedvét?
A 100%-os megoldás a desztillálás.
Csak a folyadékkivonás céljától függően nem feltétlenül ez a praktikus.
A "nyírvizet" is csapolják, annak besűrítésével lesz a nyírcukor.
És ha már nyírcukor és illik a válaszok közé is akkor:
A xillitet (xillitolt) másképp gyártják, ott valóban ledarálnak pl kukoricaszárat, bakteriálisan megerjesztik az egészet, aztán szűrik, tisztítják, talán desztillálják is.
#5 kidesztillálni az egészből csak az alacsonyabb forráspontú illó részeket lehet.
Illetve fordítva a víz elpárologtatásával besűríteni lehet az oldatot.
A nehéz részek elegyéből a desztilláció ott bukik hogy lesznek benne olyan anyagok amelyek roncsolódnak a hőtől, miközben még a hasznosnak vélt rész el sem kezd párologni.
#7:
Mivel nem lett részletezve, mi a cél és milyen nedv kell, ez is belefér.
Mint írtam is:
"Csak a folyadékkivonás céljától függően nem feltétlenül ez a praktikus."
Ha az oldott szárazanyag-tartalom is kell, ha hőre bomló anyagokat akarunk kivonni, akkor ez nem jó.
De semmilyen más módszer nem szed ki minden nedvességet. Esetleg valami erősen hidrofil "elszívás", mint pl. CaCl. Csak akkor meg a nedvszívó anyagtól nehéz utána "elvenni" a nedvességet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!