Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi okozhat haemolitikus anaemiát?

Mi okozhat haemolitikus anaemiát?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy autoimmun betegségek, de konkrétan melyek azok? Illetve még néhány vírusról is tudok,de konkrétan mik azok?

2018. máj. 14. 09:42
 1/5 anonim ***** válasza:

Ezt most hallgatóként, vagy laikusként, vagy hogyan kérdezed? Próbálom valahogy a kettő közötti szinten megírni a választ...

Extracorposcularis okok (tehát ami úgymint "nem belőled" származik):

fertőzések (főleg malária), műbillentyű által okozott mechanikai sérülés, égés, sugárzás, benzolszerű vegyületek kerülnek vérbe, kinin, gomba vagy kígyó mérgek, microangiopathiák következménye, test extrém mértékű megerőltetése.

Intracorposcularis okok (ami "belőled származik"):

-sphaerocytosis (a vvt membránban a spektrin és ankrinin mennyisége eltér a normálistól)

-G-6-PD hiánya (ez az enzim többek között védené a membránt az oxidatív stressztől),

-paroxysmalis nocturnalis haemoglubinurua: ez a myeloid őssejt vonal betegsége, a komplementek megtámadják a vvt-ket

-haemoglobinopathiák, ezen belül: sarlósejtes anémia / béta-thalassaemia / alfa-thalassaemia: ilyenkor a hemoglobin hibás, és a sejt elveszti alakváltoztató képességét

Vannak immunrendszerrel összefüggő haemolyticus anaemiák is, amiket kérdeztél:

Ezt okozhatják allo- vagy autoantitestek. Ugye allo ami azt jelenti hogy nem belőled származik az antitest, auto meg hogy a saját antitested támad meg téged.

-Alloantitestek kerülhetnek a vérbe pl. vérátömlesztés szövődményeként, vagy a "klasszikus" példa amikor Rh- anya kétszer szül Rh+ gyeremeket.

-Autoantitestes esetben a háttérben egy betegség állhat (chronicus myeloid leukémia, non-Hodgkin limfóma például), vagy autoimmun betegség (pl. szisztémás lupus erythematodes), vagy gyógyszerszedés (pl penicillin), vagy fertőzés (EBV, mycoplasma pneumoniae), de sokszor idiopátiás (azaz nem tudni az okát).

2018. máj. 14. 16:46
 2/5 anonim ***** válasza:

Ja meg... ha laikusként kérdezted, akkor nehogy az maradjon meg hogy ha penicillint szedsz vagy műbillentyűt kapsz, vagy a fentebb említett fertőzések valamelyikkét elkapod akkor hemolítikus anaemiád lesz!!! :-)

Ez kb. olyan lenne mint ha azt mondod hogy nem akarsz átmenni a zebrán, mert van rá esély hogy elüt az autó...

2018. máj. 14. 16:51
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a bőséges választ. Eü. fősulis vagyok. Vizsgára készülök. Látom te orvos vagy. :) Vagy annak készülsz. A műbillentyűt nem értem, hogyan okoz haemolitikus anaemiát. Illetve én még olvastam, hogy a CMV, Ebstein-Barr, Rubeola vírusa és a toxoplazmosis szövődményeként is felléphet. Igaz ez?
2018. máj. 14. 22:45
 4/5 anonim ***** válasza:
Hát mechanikusan... mint ha te úsznál a folyóban és nekiúszol nagy erővel egy gátnak, és megsérülsz.
2018. máj. 14. 22:48
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszi! Sokat segítettél!
2018. máj. 21. 19:00

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!