Megettem egy doboz Carte d'or fagyit, s bár be voltam takarózva, nagyon lehültem. Mi ennek az anatómiai/biológiai magyarázata?
Le kellett jó meleg vízzel zuhanyoznom, hogy újra felmelegedjek.
Nem a bőrünk révén érzünk hideget-meleget? A fagyi a gyomorba került, belülre, hogy lehet, hogy ennyire lehűtött? A gyomrom nem fagy meg?:-D (jó, ez az utolsó kérdés vicc)
De szeretem:D
Egyébként nagyon tudományosak vagytok:D
A gyomrod után a nyombél és vékonybeled következik mely sűrűn átszőtt kapillárisokkal... itt hamar lehűl a vér, és az egész testedben végigszállítja a hideg vért.
Ezért működnek a jeges csuklópántok, vagy fejpántok.
Ahogy egy forró teától kimelegedsz, a fagyitól is le lehet hűlni belülről
"A gyomrom nem fagy meg?:-D (jó, ez az utolsó kérdés vicc)"
Részben vicc. Nem fagy meg, de nem tesz neki jót.
Minimum annyi, hogy a gyomrot lehűtve a gyomor körül az immunrendszered is legyengül.
Az emésztőrendszeredben lakó szükséges baktériumoknak sem tesz jót.
De bizony megfagyhat. Nem egy doboz jégkrémtől ugyan, de lehetséges.
A jégkrém hideg. Ha a szabadban hagyod, mit gondolsz, miért olvad el? És miért lesz hideg a kezed, ha sokáig fogdosod?
Fizikai törvény, hogy az eltérő hőmérsékletű dolgok hőmérséklete kiegyenlítődik, ha egyéb szabály nem befolyásolja. Eltérő idő alatt, mert az egyes anyagok eltérő mértékben vezetik a hőt.
A gyomrod nagyjából 37°C hőmérsékletű, ez kell a megfelelő működéséhez. Beletömtél egy csomó fagyott dolgot, a gyomrod elkezdte felmelegíteni a saját hőenergiájából, ezért ő meg lehűlt. És egy - mondjuk - 25°C hőmérsékletű gyomor rosszul tűri ezt, jelzi az agyadnak, amelyet te "fáj a gyomrom"-nak érzékelsz. Ha tovább tömöd magadba megállás nélkül, nem a jóllakottság lesz az első érzés. Hanem az, hogy annyira lehűl a gyomrod, hogy bedobja a törülközőt. Hétköznapi nyelven sokkot kapsz, amibe bele is lehet halni. Azért ne próbáld ki, hányadik doboznál következik ez be, mert nem fogsz tudni itt beszámolni róla.
Van az emberi testnek egy úgynevezett maghőmérséklete, ezt a kifejezést majd a hőségriadóknál hallhatjuk a médiában. Ez a test belső egy bizonyos tartományban tartott belső hőmérséklete. Ha ez túl magas az a hőguta alapja és nem a bőrfelületen érzett hőérzet. Hőgutánál ezért segít a sok hideg folyadék akár sok jéggel, mert lecsökkenti a maghőmérsékletet. Persze külső hűtéssel is elérhető.
Tehát a hideg fagyi a maghőmérsékletet csökkentette le így hiába a külső meleg egy ideig fázunk tőle, mert belül is van testhő ami ilyenkor lecsökken.
Amúgy máskor szólj ha van fagyi! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!