Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit jelent a csillagászati...

Mit jelent a csillagászati éjjszaka?

Figyelt kérdés

Azzal kezdem,hogy figyelmesen olvassátok el kérlek a kérdésem,mert lehet nem érti majd meg mindenki mit is kérdezek,de remélem lesz aki tudni fogja. Én sem nagyon értek még hozzá.

Van a telefonomon egy alkalmazás amit le lehetett tölteni a play áruházból,ma részletesen átnéztem.

Odatekertem június 21-hez és azt láttam,hogy napnyugta Debrecenből nézve 20:35,napkelte június 22. 04:35,viszont a csillagászati éjjel június 21-én 23:45-kor kezdődik és június 22-én 01:26-ig tart ami azt jelenti,hogy 1 óra 41 percnyi hosszú a csillagászati éjjszaka.

Valamit tévedhet ez az alkalmazás,mert az év legrövidebb éjjelén is már este 22 órakkor teljes a sötétség és másnap hajnal fél 4-kor még tiszta sötét van tehát 5 és fél óráig teljes a sötétség. Nem értem mi az a csillagászati éjjszaka ami még naplemente után 3 óra 10 perc után kezdődik és másnap nepkelte előtt 3 óra 9 perccel már véget ér.

Amikor napéjegyenlőségek vannak olyankor naplemente után már másfél órával utána elkezdődik a csillagászati éjjszaka és másnap napkelte előtt másfél órával ér véget.

Téli napfordulókor pedig napnyugta 15:36-kor van és 17:22 -kor kezdődik a csillagászati éjjszaka,és dec. 22-én is kb. 1 óra 40 perc telik el a csillagászati éj és napkelte között,ekkor több idő telik el a napnyugta és csillagászati éj kezdete között mint napfórdulókór,de nem telik el olyan hosszú idő a kettő között mint nyári napfórdulókor.

A kérdésem:

Mi az a csillagászati éjjszaka,miért nevezik annak?

Csak nem azt jelenti,hogy addig van a legsötétebb?

Ugyanis a legrövidebb éjjszakán is simán 5 és fél óra teljes sötétség tapasztalható,amelynél nem is tudna sötétebb lenni.

2018. ápr. 7. 20:22
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Itt három fajtáját definiálják a szürkületnek, mégpedig:

1) a polgári szürkület, amikor már lement a Nap, de még teljesen világos van,

2) a navigációs, amikor már csak a dolgok körvonalait látni és

3) a csillagászati, ami gondolom az, ami a csillagászati éjszakát előzi meg, és a navigációs szürkületet követi.

Mivel hogy mennyire látunk, az sok mindentől függ, és hogy mikor mondjuk, hogy jól látunk, az szubjektív, ezért ezen szürkületek kezdetét/végét úgy határozták meg, hogy a Nap 6, 12, 18 fokkal van a horizont alatt, és ezeknek az időpontját lehet percre pontosan meghatározni az év minden napjára.

> „Mi az a csillagászati éjjszaka,miért nevezik annak?”

A csillagászati éjszaka az az, amikor a nap több, mint 18°-kal a horizont alatt van.

> „Csak nem azt jelenti,hogy addig van a legsötétebb?”

Ugye a sötétség mértéke naponta periodikusan, folytonosan változik, ha csak a Nap és egy homogén légkör hatását vesszük be a modellbe (például a felhőket, Holdat stb. kihagyjuk). A legsötétebb akkor lesz, amikor a nap legmélyebben van a horizont alatt. A csillagászati éjszaka koncepciója mögött az az ötlet rejlik, hogy már olyan sötét van, hogy még teleszkóppal is teljesen sötétnek látod.

> „Ugyanis a legrövidebb éjjszakán is simán 5 és fél óra teljes sötétség tapasztalható,amelynél nem is tudna sötétebb lenni.”

Legalábbis a szemednek. Akinek jobb szeme van, az talán csak 5 órán át érzi úgy, hogy sötét van, aki meg lencsékkel gyűjti a fényt pedig csak 2 órán át. Ez szubjektív, na. Aztán önkényesen ki lehet jelölni a 6, 12, 18 fokot, amire még táblázatok is vannak, hogy mikor kerül oda a Nap.

[link]

2018. ápr. 7. 21:18
 2/2 anonim ***** válasza:

"Csillagászati szürkületnek azt az időszakot nevezzük, amikor a Nap ‒12° és ‒18° között jár. Ebben az intervallumban gyakorlatilag sötét van, és tiszta időben látható a csillagok többsége. A leghalványabb (6 magnitúdós) szabad szemmel látható csillagok és a halványabb mélyégobjektumok azonban nem láthatóak. Az esti csillagászati szürkület végére sötétedik be annyira, hogy minden megfigyelést el lehessen végezni; ekkor kezdődik az éjszaka."

+részletek a linken:

[link]

"Azt az időszakot, amikor a Nap 0° - 6°-kal tartózkodik a horizont alatt, polgári szürkületnek nevezzük. Amikor 6° - 12° a horizont alatti mélysége, akkor navigációs, amikor 12° - 18° a mélysége, akkor csillagászati szürkületről beszélünk."

[link]

!!!

"Complete darkness or astronomical night is the period between astronomical dusk and astronomical dawn when the Sun is between 18 and 90 degrees below the horizon and does not illuminate the sky. As seen from latitudes between 48.5° and 66.5° north or south (of the Equator), complete darkness does not occur around the summer solstice because although the Sun sets, it is never more than 18° below the horizon at lower culmination."

[link]

Vagyis nyáron bizony erősen le tud csökkenni a csillagászati éjszaka időtartama.

(> Éjszaka! <)

2018. ápr. 7. 21:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!