Igaz, hogy a Marson a ritka légkör miatt a talajon sem éreznénk annyira a hideget, mint amilyen az valójában?
Figyelt kérdés
És egy erős szelet is csak max szellőnek éreznénk?
Ha igaz, akkor miért kell brutál erős szkafander? A sugárzás miatt? Vagy pont az alacsony légnyomás miatt?
Arra célzok, hogy nem lenne elég egy "sima" oxigénmaszk a Mars kutatóknak?
#Mars #ritka légkör
2018. márc. 1. 22:51
1/6 anonim válasza:
Főként a nyomás és a hőmérséklet miatt, az a mínusz 70 fok az mínusz 70 fok. Ott van a por, hát amikor 180km/h-fúj a "szél" akkor nem túl jó csak egy oxigénmaszkban flangálni. Amúgy igen, ott van még a kozmikus sugárzás, ami a földön is jelen van, és mérhető is. A nyomás is közrejátszik, alacsony nyomáson nő a víz forráspontja, pl. 50 fokos a víz de már forr és párolog, na képzeld el ezt a testedben lévő folyadékkal, a véred felforr benned, szó szerint. Asszem amúgy 1.5 percet lehet eltölteni ott, annyit húzna ki egy ember max, a szkafandere nélkül.
2/6 anonim válasza:
Arról nem is beszélve, hogy a talaj hidegét nagyon is érzed!
Tehát vastag talpú szigetelt csizma - de ha elesel, az sem segít. Leülésről, lefekvésről ne is álmodj.
3/6 anonim válasza:
Szerintem nincs a Naprendszerben olyan égitest a Földön kívül, ahol a tartózkodást huzamosabb ideig túlélnénk egy egyszerű oxigénmaszkkal. Vagy a túl magas/alacsony nyomás vagy a szélsőséges hőmérséklet vagy a roncsoló sugárzások ölnének meg (néhol ezek együtt).
4/6 anonim válasza:
Sosem gondoltam, hogy a Himalája tetején a hegymászók a ritka légkör miatt ne éreznék annyira hidegnek a hideget. És több hegymászó is megfagyott már.
5/6 anonim válasza:
"a Himalája tetején"
Menyivel is ritkább ott a légkör? 20%-kal?
És a Marson?
Ja, hogy ott a földi 1%-a alatt van?
6/6 A kérdező kommentje:
A kérdést nem én találtam ki, egy Mars kutató tudós mondta. Oké, a sugárzás, stb miatt kell a szkafander, és nem lehet fürdőgatyában sétálgatni, de szerintem abban van ráció, hogy a ritka légkör miatt nem olyan egy 80 km/órás szél, mint Földön.
2018. márc. 8. 12:58
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!